Hoe schrijf ik een boek? Deel 1

Hoe schrijf ik een boek? Deel 1

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ik heb een idee voor een boek. Waar begin ik?’ Nu mijn derde boek bijna verschijnt, lijkt het me een mooi moment om daar in een serie blogs aandacht aan te besteden. Want veel vrouwen lopen rond met het idee voor een boek. Hoe pak je dat aan, waar begin je en hoe kun je het laten publiceren? In drie blogs geef ik antwoorden op deze vragen. In dit eerste deel: Waar begin je?

Je wilt een boek schrijven. En nu?

Waarschijnlijk heb je al wel een idee. Je loopt rond met een eerste zin, je eigen verhaal of het idee voor een verhaal dat je ooit eens opdeed. Het is goed om je eerst een paar vragen te stellen.

Kan ik schrijven? Dit lijkt misschien erg voor de hand liggend maar het zal je verbazen hoeveel mensen willen schrijven maar er eigenlijk geen talent voor blijken te hebben. Heb je in het verleden al verhalen geschreven, publiceer je artikelen of schreef je vroeger op school met verve opstellen?

Steunt mijn omgeving mij? Kan ik er tijd voor vrij maken en steunt mijn omgeving mij als dat ten koste gaat van tijd met vrienden, familie of mijn gezin? Dit klinkt misschien best groot maar het schrijven van een boek kan een behoorlijk stressvolle investering zijn, vooral ook qua tijd. Het is daarom fijn en belangrijk als je vrienden of partner je willen steunen en helpen de tijd vrij te maken.

Vind ik het proces leuk? Het kan natuurlijk zijn dat het jou te gek lijkt om jouw boek in de winkel te zien liggen of dat het je tof lijkt voor je eigen promotie. Maar het is ook belangrijk dat je het proces daarnaar toe leuk vindt. Vind je het schrijven, het creëren tof?


Stap 1 Maak een plan

Als je na deze vragen nog steeds het idee hebt dat je een boek wilt schrijven, is het tijd om je idee op papier te zetten. Begin eens met het beschrijven van jouw boekidee en de inhoud ervan op te schrijven op een A4. Niet korter en niet langer. In een alinea vertel je wat je met het boek wilt zeggen, wat je kernboodschap is. En waarom jij dit moet schrijven. Vervolgens kun je een hoofdstukindeling maken met de punten die jouw kernboodschap onderbouwen.

Met dit plan, kun je wat kleinschalig marktonderzoek doen. Wat vinden je vriendinnen ervan? Of je volgers? En heb je ook gekeken naar wat er al is op dit gebied? Bestaat er niet al zo’n soort boek? Onderbouw je plan hiermee. Vervolgens zou je hiermee naar een uitgever kunnen. Een uitgever heeft graag een goed plan. In mijn volgende blog leg ik uit hoe dit in zijn werk gaat.

“The first draft is just you telling yourself the story.”

Stap 2 Ga aan de slag

Dan is het de vraag: Hoeveel tijd kun jij er vrij voor maken? Wil je er elke week een paar uur aan werken of wil je liever een paar weken aaneengesloten aan je boek werken? Als je nog geen uitgeefovereenkomst hebt heb je natuurlijk alle tijd. Maar zonder een deadline, komt er vaak niet zoveel van. Ik wil je dus aanraden om jezelf wel een termijn te geven dat je aan dit boek werkt. Bijvoorbeeld een jaar. Eerst neem je de tijd voor research en studie en daarna tijd voor het schrijven. Houd ook rekening met een periode voor herschrijven. Hoe je dit schrijfproces aanpakt, beschrijf ik in een andere blog.

Volgende blog

in deel 2 ga ik verder in op het proces van schrijven.

Bestel mijn boek!

Ik schreef inmiddels vier boeken, die helpen om het leven voluit en #notsoperfect te leven. Bekijk al mijn boeken in de Villavie shop.