Hoe schrijf ik een boek? Deel 2

Hoe schrijf ik een boek? Deel 2

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ik heb een idee voor een boek. Waar begin ik?’ Nu mijn derde boek net verschenen is, lijkt het me een mooi moment om daar in een serie blogs aandacht aan te besteden. Want veel vrouwen lopen rond met het idee voor een boek. Hoe pak je dat aan, waar begin je en hoe kun je het laten publiceren? In drie blogs (de eerste vind je hier) geef ik antwoorden op deze vragen. Dit is deel 2: Hoe schrijf je? Voor de duidelijkheid: Ik schrijf non-fictie boeken en deze tips zijn dan ook vooral toepasbaar als je ook dat genre wilt beheersen.

Hoe pak je het schrijfproces aan?

Het is zover, je gaat schrijven! Misschien heb je een akkoord met een uitgever aan wie jij je plan hebt laten zien. Of je hebt je voorgenomen eerst je boek te schrijven en daarna met je manuscript naar een uitgever te gaan (waarom dit niet een supergoed idee is, leg ik je in de volgende blog uit). Hoe pak je dit schrijfproces aan? Ik geef je een paar tips, maar wil je er wel bewust van maken dat dit voor iedereen anders is. Zo werk ik goed onder deadlines en spreek ik van te voren dus af met mijn uitgever wanneer mijn boek ingeleverd moet zijn. Dit levert me af en toe best wat stress op maar anders zou het boek er niet komen 🙂 Maar wellicht kun jij helemaal niet onder stress werken en ontstaat het boek in kleine stukjes. Wat werkt voor jou, moet je zelf uitvinden.

Reserveer er een periode voor

Voor mij werkt dit het beste: In een afgebakende periode aan een boek werken. Voor mijn tweede boek, Notsoperfect, heb ik een maand de tijd genomen. Natuurlijk had ik daarvoor al veel voorwerk gedaan en was het in die maand niet klaar, maar het stond grotendeels. Ik vind dit vooral fijn werken omdat het voor de kwaliteit van zowel de inhoud als het schrijven van je boek goed is om gefocust te zijn. Als je versnipperd werkt en je met veel verschillende dingen bezighoudt, kom je er niet lekker in maar komt het je schrijven en de kwaliteit ervan vaak ook niet ten goede.

Vind een fijne plek

Een fijne plek om te schrijven is onmisbaar als je lekker gefocust wilt schrijven. Ik vind het bijvoorbeeld prettig om een paar dagen naar zee te gaan om geïnspireerd en uitgewaaid gefocust te kunnen werken. Geen afleiding van andere mensen of ander werk omdat je ook goed kunt communiceren dat je echt weg bent. Ik werk dan graag op mijn hotelkamer met de deur open en het geluid van de ruisende golven dat naar binnenstroomt maar zit ook graag in het restaurant van het hotel te werken voor wat gezelligheid. Ook thuis een fijne plek hebben is van belang, zo heb ik een eigen kantoor waar ik altijd alles kan laten liggen en meteen weer door kan met schrijven.


Stel jezelf een doel

Bepaal bijvoorbeeld dat je wekelijks zoveel woorden of zoveel stukjes moet schrijven. Mij motiveert het heel erg als ik het boek opknip in het aantal woorden per week. Zo wordt het behapbaar en heel vaak als je liever wilt stoppen, zet je toch nog even door omdat je dan het aantal woorden hebt gehaald. Knip het grote boekwerk dus op in kleine hoofdstukken, in aantal woorden of alinea’s.

Just begin

Zie het als een creatief proces

Een boek schrijven is niet makkelijk. Je zult tegen de muren aanlopen van je creativiteit. Negatieve gedachten krijgen over je kunnen. Je zult willen opgeven. Realiseer je dat dit erbij hoort. Geen enkel creatief proces is makkelijk of gaat van een leien dakje. Vind jouw manier om door te gaan. Stop er even mee als het teveel wordt. Zet juist door als je de moed niet meer hebt. Vraag mensen om mee te lezen en eerlijk te zijn. Zoek bemoedigers. Als jij gelooft dat dit boek er moet zijn en een uitgever vindt dat ook, dan is het de moeite waard om door te zetten!

Begin met een hoofdstukindeling

Ik kan me goed voorstellen dat je denkt: ‘Waar begin ik?’ Het beste is om eerst te beginnen met een soort skelet van je boek: wat worden de onderwerpen / hoofdpunten / hoofdstukken? Vervolgens maak je per hoofdstuk een indeling: wat word je kernboodschap, wat worden je argumenten, welke voorbeelden ga je gebruiken? Zo bouw je de structuur eigenlijk op. Dit is belangrijk om tot een goed leesbaar boek te komen.

Volgende blog

in de volgende blog ga ik verder in op het proces van uitgeven. Heb je vragen? Stel ze dan via mijn insta! @villavienl

Bestel mijn boek!

En yes! Mijn boek Villavie is uit. Dat is de ultieme beloning van een schrijfproces wat soms best ingewikkeld is en wat een hoop tijd en energie vraagt. Maar als dat mooi gebonden boek dan in je handen ligt…dat gun ik iedereen! Je kunt mijn boek hieronder bestellen.

Fotografie: Merel Smit