Wat is de mental load en hoe verlicht je deze?

Wat is de mental load en hoe verlicht je deze?

Misschien heb je de term wel eens langs zien komen: de mental load. Op Instagram bleek dat veel volgers van Villavie niet bekend zijn met dit begrip. Voor mij (Marieke) was het ook nieuw, maar ik herken wel veel van waar het over gaat! Dus laten we er eens in duiken: wat is nou eigenlijk de mental load?

 

Wat is de mental load?

De term mental load wordt gebruikt voor allerlei taken in een huishouden die veelal onzichtbaar zijn. Het zijn eigenlijk alle dingen waar je voor kunt zetten: ‘Ik moet onthouden dat…” en vul maar in. Cadeautje kopen voor die verjaardag, boodschappen op tijd bestellen, proefles afspreken, kind A moet een nieuwe fiets, kind B moet een plant mee naar school (serieus, dit bericht kreeg ik via de schoolapp). Je ziet al, als je moeder bent, is dit vaak een lange lijst. Maar ook als je geen moeder bent, zijn er altijd van dit soort taken die die moeten gebeuren. En ze komen bovenop de taken die wél zichtbaar zijn. Als je bezig bent met items van je mentale to-do lijst, kun je wel eens het gevoel krijgen: ‘wat heb ik nou eigenlijk het afgelopen uur gedaan?’. Je kunt daardoor het gevoel krijgen heel druk te zijn, terwijl iemand anders, die naar jou taken kijkt, misschien zegt: oh, dat valt toch wel mee? Kortom: de mental load is een soort to-do lijst die zich vooral in je hoofd afspeelt.

de mental load is een soort to-do lijst die zich vooral in je hoofd afspeelt.

Bewustwording over je mental load

 

Oké, nu hebben we duidelijk wat de mental load is. Volgende stap is: hoe ga je ermee om? Misschien is er, terwijl je de vorige alinea las, wel ineens een lampje gaan branden: oh ja, dát is waarom ik altijd het gevoel heb zo druk te zijn! Of: natuurlijk, daarom heb ik zo’n vol hoofd!  Super, want stap één is altijd bewustwording.

Wees je ervan bewust dat deze ‘load’, deze mentale to-do lijst, er ís. 

Als je een partner hebt, is het goed om deze bewustwording samen te doen. Lees bijvoorbeeld samen een boek hierover, dit boek vinden wij een aanrader:

In voor en tegenspoed van Ragna Heidweiller (affilliate link*)

Daarnaast vind je hier een leuke online test van De Volkskrant, echt een aanrader om deze samen met je partner te doen! 

 

De mental load verdelen

Stap twee is dan: denk eens na hoe de mental load in jouw huishouden verdeeld is. En wat je daarvan vindt. Heb je het idee dat je partner en jij allebei bijdragen aan deze taken? En je kinderen, als je die hebt (en als ze oud genoeg zijn)? Als je alleen woont, kun je de last niet verdelen. Probeer eens met een vriendin of kennis te sparren, die ook alleen woont. Hebben zij hier wel eens over nagedacht? Hoe pakken zij dit aan?

 

Praktische tips

Ga in gesprek met je huisgenoten. Vooral met je partner, als je die hebt.  Ervaart je partner deze mental load ook? Geef aan hoe jij de taken van jullie huishouden ervaart en spreek hier samen over. Probeer een open gesprek te hebben, waarbij je elkaar niet beschuldigt. Het doel is van elkaar te horen hoe je het ervaart en afspraken te maken waar je beiden achter kunt staan. Deel wat jouw behoeften en waarnemingen zijn en hoe je het graag zou zien. Het kan helpen om bijvoorbeeld wekelijks een lijstje te maken met alles wat er in je hoofd zit. De Voluit leven planner leent zich hier goed voor. Met oudere kinderen kun je ook zo’n gesprek hebben. Waar kunnen zij zelf verantwoordelijk voor zijn?

Wat ook helpt: Houd ook een lijstje bij met taken die uitgesteld kunnen worden en niet meteen hoeven. Als het op het papier staat, kun je het er altijd bij pakken en hoeft het niet zo in je hoofd te blijven zitten. Ook kan het een goed uitgangspunt zijn om over in gesprek te gaan.

 

Tot slot

Als het gaat over de last die we dragen en hoe we daarmee omgaan, moet ik denken aan de tekst uit 1 Petrus 5:7, waar in de NBV21 staat: Leg de last van uw zorgen op Hem, want u ligt Hem na aan het hart. God houdt van ons en wil ons ook helpen bij alle down-to-earth dingen van het leven!

Vond je dit een interessant onderwerp? Luister dan ook de Villavie podcast over de mental load!

 

Het membership helpt je uit de ratrace te stappen! 

Omdat we dagelijks vrouwen zien die veel ballen hoog houden en zich geleefd voelen, zijn we het Villavie membership gestart. Inmiddels zijn al bijna 600 vrouwen member. We helpen vrouwen om niet meer geleefd te worden maar voluit te leven. Elke maand komen we live online bij een online masterclass van een expert. Zo zijn er al masterclasses geweest van Mirjam van der Vegt, Nelske Vink, Priscilla Docter en Carianne Ros. Daarnaast is er maandelijks een online mariamoment waarin we samen aan de voeten van Jezus gaan zitten. Ook ontvangen members een online magazine met input voor hun tijd met God en ruimte voor reflectie. Kortom: het membership is een diepte-investering die je leven echt verandert. Lees maar wat Janneke zegt:

Je bent al member voor 17,50 per maand of 200 per jaar! Check snel het membership en gun jezelf dit! 

Deze blog is geschreven door Marieke van der Maaten. Marieke woont op de Veluwe met haar gezin van zes. Met vallen en opstaan wil ze met God leven en ze neemt je graag mee op die reis. Marieke geniet van een goed boek, de natuur en een cappuccino bij een goed gesprek. Tof dat je mee leest!

*Affiliate: dit betekent dat als jij dit boek via deze link koopt, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Dat is fijn, want een platform als dit onderhouden kost een hoop geld en op deze manier steun jij ons zonder moeite te doen.