20 dec Mijn geleerde lessen van 2022
Het einde van het jaar nadert. Ik kijk dan graag terug om te zien wat ik heb geleerd. Ik deel een aantal lessen met je. Een uitgebreidere variant hiervan vind je in de aflevering van De niet zo perfecte podcast van woensdag 28 december.
1. Het leven dient stug doorgeleefd te worden
Dit was een onrustig jaar, met wantrouwen, oorlog, een aankomende crisis…Je kon er angstig van worden. Zelf werd ik er niet perse angstig van maar het maakte me zeker weleens onrustig. In maart nam ik een podcastaflevering op met Matthijn Buwalda (de aflevering van 30 maart 2022), de oorlog was toen net uitgebroken. Ik vroeg hem of hem dit niet bang maakte. Hij antwoordde: ‘Het leven dient stug doorgeleefd te worden.’ Ik vond dat een prachtige zin. Het betekent niet dat je je schouders maar ophaalt maar wel dat je je niet laat verlammen door angst. Wat zou dat voor zin hebben?
2. Waar je hart is, zal ook je schat zijn
Deze Bijbelse les werd voor mij actueel, het is iets waar ik al jaren mee bezig ben. Ik zie in mijn eigen leven en om me heen dat we ons laten vullen met van alles en dat dat wat met ons doet. Heel concreet: we brengen een aantal uur per dag scrollend door op insta en zien dat bijvoorbeeld dat de influencers die we daar volgen hun leven op een bepaalde manier inrichten, met veel financiële voorspoed en verhalen over mindset en manifesteren. Zo zou langzamerhand het idee in je hoofd kunnen sluipen dat alles wat je doet aan jezelf te danken is. Een ronduit seculiere gedachte die zeker al hoogtij viert in onze maatschappij. Net als de gedachte dat jij de norm bent of alles om jou draait. Of worden we aangemoedigd steeds meer te shoppen en wordt kopen op zich ook een religie. Het zijn allemaal dingen waarin we ons geluk proberen te vinden… Onze gedachten en verlangens worden zo langzamerhand en sluipenderwijs steeds meer seculier.
Want het zijn boodschappen die haaks staan op het Evangelie waarin je verteld wordt dat succes niet de norm is maar dat vruchtdragen dat is. Een Evangelie waarin het draait om degene die je gemaakt heeft en niet om jezelf. Een Evangelie dat niet draait om consumeren maar juist om eenvoud zodat er ruimte overblijft voor wat echt belangrijk is. Een Evangelie van genade en niet van zelf doen.
Jaren terug las ik ook al het boek De slag om het hart – over secularisatie van verlangen van Herman Paul dat ook over dit thema gaat. Dit jaar las ik Namaakgoden van Tim Keller. Dit boek gaat over de lege beloften die geld, seks en macht ons doen en confronteert met de vraag waar je je ware geluk vandaan haalt. Daarna las ik het boek (wat mij betreft hét boek van 2022) De radicale uitbanning van haast van John Mark Comer waaruit specifiek deze zin is blijven hangen: ‘Alles wat je aandacht geeft, verandert je.’
Het blijft voor mij een doorlopende zoektocht en steeds weer een terugkeren naar God om mijn ware geluk bij Hem vandaan te blijven halen en niet uit aardse zaken. Om de verlangens van mijn hart te toetsen.
3. Denk een maand na over je aankopen
Ook een les uit De niet zo perfecte podcast. Ik maakte een aflevering met econoom Paul Schenderling die veel onderzoek deed naar ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde en op mensen. Maar ook voor die tijd was ik met dit onderwerp al flink mee bezig. Ik koop mijn kleding al jaren tweedehands maar merkte begin dit jaar dat mijn verlangens best vaak op kleding gericht waren. Ook hierop had het boek Namaakgoden van Tim Keller invloed. Dit wilde ik anders. En daarom begon ik in juli, na onze vakantie, een shopstop. Hoe dat verliep, lees je hier. Een mooie les van Schenderling vond ik: denk een maand na over je aankopen, dit heeft Johannes en mij bewust gemaakt en passen we steeds vaker toe.
4. Tijd met God is niet statisch
Het is heerlijk dat ik regelmatig spreek en schrijf want ik leer er zelf altijd zoveel van. Ik zeg weleens: ik schrijf en spreek voor mezelf. Ik duik dan een bijbelgedeelte in en ontdek altijd weer zoveel. In de zomer van 2022 schreef ik mijn nieuwste boek Tijd met God. Ontstaan vanuit een verlangen om vrouwen dichterbij God te brengen. Dit is echt mijn missie. En ik zag, ook bij mezelf, dat daar veel geworstel en schuldgevoel bij komt kijken. In dit boek heb ik echt onderzocht hoe het anders kan, hoe Jezus tijd doorbracht met Zijn vader en wat manieren zijn om tijd met God door te brengen.
Er loopt nu trouwens een leuke actie: Als je mijn boek bestelt, krijg je er gratis twee mooie ansichtkaarten bij. Je bestelt het hier.
5. Heb oog voor het kleine en ga niet altijd voor groots
Laatst was ik een paar dagen aan zee. Om uit te rusten, tijd met mezelf en God door te brengen en mijn reflectie op 2022 te doen. Ik maakte veel wandelingen langs de zee en raap dan altijd wat schelpen op. De eerste dag pakte ik een grote stevige schelp op. Dat past wel bij wie ik ben: Ik ga graag voor groots, voor veel en voor krachtig. Maar de volgende dag viel mijn oog op een piepklein schelpje, zo klein als de nagel van je kleine pink. Ik raapte het op. En voelde de grote schelp in mijn zak. Dit stond symbool voor misschien wel de belangrijkste les die ik dit jaar weer moest leren: Ga niet altijd voor groot, voor veel en voor snel. Ook dit jaar ben ik mezelf af en toe voorbij gelopen. Met goede dingen: met een missie, roeping, zorgen voor mijn gezin en taken in de kerk. Maar ik sta vaak in de doe-modus.
Tijdens weer een wandeling aan het strand luisterde ik een aflevering van de podcast Moderne Profeten die me tot tranen roerde. Deze ging over de Anglicaanse pastor Tish Warren, van wie ik ook haar boeken al verslond. Dit citaat raakte mij speciaal:
“Christelijk discipelschap is een levenslange training in hoe je aandacht kunt geven aan de juiste dingen. Hoe je kunt ontdekken dat God werkt in ons leven en in de wereld. Dat kan alleen door langdurige oefening. Je moet leren om jezelf niet blind te staren of afleiding, angsten, drukte en ik-gerichtheid. Als je leert om daar vrijer in te leven, kun je je meer richten op God, op wat Hij doet. Zo leren we kijken: stilte, verstilling en aandachtigheid zijn schaars in een wereld die steeds lawaaiiger wordt, steeds digitaler, steeds nerveuzer.”
Kees van Ekris zegt vervolgens: ‘Vertragen en beter kijken, je lichaam verzorgen en het gewone leven eren. Raas niet voorbij alles wat belangrijk is. Waarom zou je de hele dag bezig zijn de wereld te winnen en je ziel te verwaarlozen en dus van binnen sterven?”
Aandacht geven aan de juiste dingen. Dat is waarom ik reflecteer. Om elke keer weer stilgezet te worden bij waar ik mijn tijd en energie aan gegeven heb. Om naar binnen te keren en mezelf te onderzoeken waarom ik soms nog steeds zo hard loop. Het is niet een les die in één keer geleerd wordt maar een doorlopend proces en dat heeft iets geruststellends. Ook hierin mag ik, en jij, genadig naar mezelf kijken.
Wat is jouw belangrijkste les van 2022?
Did you like it?
Vond je dit een interessante blog? Villavie helpt je om bewust te leven en geleerde lessen over jezelf en God in de praktijk te brengen. Een heel handige tool hierbij is bijvoorbeeld de Voluit leven planner, waarin je elke week even kort aan reflectie doet. Deze planner helpt je meer stil te staan en bewuster te leven. Je bestelt m hier voor 22,99.