10 jun Levensgebed Ignatius van Loyola
In het drukke leven dat we leven zijn we altijd op zoek naar manieren om ons dichtbij God te voelen. Een van de belangrijkste lessen hierin is dat we ontdekken welke taal we met God spreken. Zo ontmoet de ene vrouw God in de natuur, de ander door muziek en weer een ander in kunst. Daarnaast kunnen spirituele disciplines je helpen om gedurende je dag bepaalde gewoonten in te bedden. Zoals vroeger en ook nu nog gebeurde in kloosters, waarbij de bewoners van de kloosters op gezette tijden samen kwamen om te bidden, zingen en stil te zijn. Ook in je persoonlijke leven kun je zo’n ritme hanteren.
Wie is Ignatius van Loyola?
Ignatius van Loyola is de oprichter van de Jezuietenorde. De jezuïeten zijn een wereldwijde Orde van mannelijke religieuzen in de Katholieke Kerk. Uit deze orde komen diverse gebruiken voor. Een bekende Jezuiet is Nikolaas Sintobin, die prachtige boeken schreef zoals Bidden met de Bijbel. Ook was hij te gast bij Eline in De niet zo perfecte podcast. Een aanrader om te luisteren want deze man heeft veel wijsheid te delen.
Wat is het levensgebed van Ignatius van Loyola?
Dit levensgebed kun je ook een soort zelfonderzoek noemen. Het is een mooie manier om bijvoorbeeld je dag af te sluiten en dit in bed te doen of vlak voor je naar bed gaat. Het levensgebed bestaat uit drie onderdelen:
1. Dank
Dankbaarheid is een van de belangrijkste onderdelen van voluit leven. Daarom past dit gebed ook zo goed bij Villavie. Je begint met je te herinneren waar je dankbaar voor bent. Dat wat je leven, vreugde, rust, een gevoel van vervulling heeft gegeven. ‘Sporen van leven’ noemen de Jezuieten het. Zodat je zult groeien en gaat zien wat je nodig hebt, niet in materiele zin maar in de Geest van Gods koninkrijk: Eerst het belangrijkste en al het andere zal je erbij gegeven worden. Deze dankbaarheid brengt je ook in verbinding met God, omdat Hij de gever is van alles.
‘In het Frans spreekt men van “rendre grâce” : het suggereert dat je iets teruggeeft van een genade die je voordien gekregen hebt. Biddend danken is erkennen dat jeniet zelf aan de oorsprong ligt van je bestaan. Maar dat dit je voortdurend zo maar wordt aangeboden. Hoe meer je kan danken, hoe meer je elk ogenblik van de dag kan beleven als een uitnodiging om dichter te komen bij God.’ (van de site van de Jezuietenorde).
2. Sorry
Je staat nu stil bij dat wat niet goed is verlopen deze dag. Denk aan de momenten waarop je verdrietig was, onrustig of leegte ervaarde. Waar je geen bron van leven was maar iets van ‘dood’ hebt ervaren of hebt uitgedeeld. Zo groei je in het bewustzijn waar je God aan de slag moet laten gaan. Je mag in dit onderdeel ook oprecht berouw tonen om dat wat je verkeerd hebt gedaan of niet goed ging.
Wie dankbaar in het leven staat heeft vaste grond onder de voeten en geen schrik om de plaatsen van dood in zijn leven onder ogen te nemen.
3. Alstublieft
Je bent je nu bewust van waar je dankbaar voor bent en waar je berouw van hebt. Er is nu plaats voor het maken van voornemens.
Je kunt in dit onderdeel van het gebed vragen aan God waarin je Hem nodig hebt, wat Hij aan je wil laten zien en hoe je Hem nog meer kunt dienen.
Zo pas je het levensgebed van Ignatius toe
Doe dit gebed ‘s avonds of aan het einde van de week. Maak zulke gewoontes onderdeel van je leven zodat je terugkerend tijd met God doorbrengt en kunt zien waarin je Hem nodig hebt.
Wil je groeien in je relatie met God? Overweeg dan het membership! In het membership kom je samen met honderden andere vrouwen en leer je meer tijd met God en jezelf door te brengen. Je kunt het membership nu uitproberen voor maar €10 per maand! Klik snel hier om meer te lezen over het Villavie membership.