Bijbellezen: antwoorden op veelgestelde vragen

Bijbellezen: antwoorden op veelgestelde vragen

Veel vrouwen vinden Bijbellezen lastig en ingewikkeld. Met welke hoofdstukken kun je het beste beginnen? Wat is een goede vertaling, hoe pak je het aan en hoe kan journallen je helpen bij het Bijbellezen? In deze blog vind je antwoorden op deze veelgestelde vragen over Bijbellezen.

Welke vertaling moet ik kiezen?

Als je een vertaling hebt die moeilijk leesbaar is of je niet aanspreekt, helpt dat niet mee. Natuurlijk kun je uit principe vinden dat je een bepaalde vertaling moet lezen, maar als je Bijbel daardoor ligt te verstoffen… De Bijbel in Gewone Taal is bijvoorbeeld heel laagdrempelig.

Hoe bepaal ik wat ik ga lezen? Met welke hoofdstukken kan ik het beste beginnen?

Bijbelboeken die ik geschikt vind om mee te starten zijn bijvoorbeeld de evangeliën (Marcus, Mattheüs, Lucas en Johannes), Jakobus, Korintiërs of de Psalmen.

Er zijn verschillende leesroosters en challenges die je kunnen ondersteunen bij het Bijbellezen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld de Bijbel in 1 jaar. Je kunt ook de teksten lezen die in een dagboek genoemd worden.

Hoe krijg ik meer uitleg bij wat ik lees?

Soms begrijp je misschien niet alles wat je leest. Er zijn meerdere manieren om meer kennis en inzichten op te doen. Er bestaan Bijbels met uitleg erin, denk bijvoorbeeld aan de Vrouwenbijbel of Studiebijbel. Je kunt ook op internet zoeken naar een bepaald onderwerp, maar wees dan wel kritisch op de bron en de visie van de websites die je gebruikt. Bijbelstudie aan de hand van voetnoten vind ik een fijne manier van Bijbelstudie. Dan gebruik je een Bijbel met voetnoten die verwijzen naar andere teksten in de Bijbel die horen bij de tekst. Dat kan dezelfde boodschap in andere woorden of een terugverwijzing naar een belofte die God eerder heeft gedaan en nu heeft vervuld zijn.

Kan journallen mij helpen bij het Bijbellezen?

Ik gebruik een notitieboek wanneer ik in de Bijbel lees. Daarin schrijf ik op wat God tegen me wil zeggen, wat me raakt, wat ik wil onthouden of waarvan ik denk dat ik er nog iets mee moet. Journallen is ook goed om je gedachten te ordenen en te reflecteren. Het is ook heel waardevol om dit later terug te kunnen lezen. Je ziet dan vaak een patroon van woorden die God tot je heeft gesproken. Tip: Volg Eline Pullen (@eenlichterleven) op Instagram, zij deelt heel veel concrete tips over Bijbellezen in combinatie met journallen.

Zijn er concrete aanwijzingen om de Bijbel te lezen?

Maarten Luther heeft in 1516 drie regels gegeven voor het lezen van de Bijbel:

Oratio. Oratio staat voor bidden. Voor je begint met Bijbellezen is het goed om te bidden tot de Heilige Geest en Hem te vragen of Hij je wil vervullen en aandachtig en ontvankelijk wil maken voor wat je gaat lezen. Ook tijdens het lezen kun je blijven bidden. Als je de gelezen tekst nog eens overdenkt, kun je bidden: Heer, wilt U tot me spreken?
Meditatio. Meditatio is het overdenken van het woord. Je probeert leeg te worden van al je eigen gedachten en zo ontvankelijk te zijn voor wat God zegt. Je keert het gelezene om en om in je hart: daarvoor hoef je niet te begrijpen wat er staat, maar laat het je raken. Je verbindt het aan wat je mee hebt gemaakt of waar je op dat moment mee bezig bent of waar de wereld behoefte aan heeft.
Tentatio. Tentatio is aanvechting. Aanvechting kun je als gelovige vaak ervaren. Je gaat betwijfelen of God wel bestaat. Je vraagt je af hoe relevant je geloof is. Je ervaart veel afleiding of je snapt de Bijbel gewoon niet. Misschien irriteert het je ook wel wat je leest en ontken je het liever. De Bijbel kan confronterend zijn.

Meer over dit onderwerp?

Ik nam een podcastaflevering op met tips om meer Bijbel te lezen. De Villavie podcast komt elke twee weken op donderdag uit en gaat over alle facetten die met voluit leven te maken hebben. Die kun je op alle podcastkanalen vinden. Hier vind je de link naar de aflevering op Spotify.

Boek Tijd met God

Het boek Tijd met God is een boek dat inspiratie geeft om meer tijd met God door te brengen. Met de hulp van honderd vragen geeft dit boek je ook ruimte om op te schrijven wat je tijdens je tijdens je tijd met God ervaren hebt. Er staat onder andere ook een hoofdstuk in over het lezen in de Bijbel. Klik hier om het boek Tijd met God te bestellen.