16 jun Zo reken je af met afleiding
Eindeloos scrollen door Instagram en Twitter, even WhatsApp checken: we laten ons continu afleiden. En dat kan ons afhouden van wat goed voor ons is en wat we écht willen in het leven. Ik geef je handvaten en tips om af te rekenen met afleiding.
Wanneer is afleiding slecht?
Niet alle afleiding is verkeerd. Toen mijn moeder haar pols had gebroken, was het fijn dat ze af en toe een dagje weg kon om even haar gedachten te verzetten. Soms is het heerlijk om even een domme podcast te luisteren. Maar als afleiding je afhoudt van wat je eigenlijk echt wil, je aandacht versnippert of ervoor zorgt dat je wordt meegezogen in gedachten en gevoelens die niet goed voor je zijn – dan is afleiding goed om mee af te rekenen.
Meetlat
Alles wat je aandacht geeft, verandert je. Dat zegt John Mark Comer in zijn boek ‘De radicale uitbanning van haast’. Denk daar eens over na. Waar besteed ik op mijn dag het meeste tijd en aandacht aan? Mensen kijken gemiddeld 4 uur per dag op naar een scherm. Mijn schermtijd is ook best hoog – het is ook onderdeel van mijn werk.
En: wát volg je? Je kijkt in het leven van andere mensen, volgt misschien influencers die er allerlei visies op nahouden. Heel veel van wat ons in de seculiere wereld wordt aangeboden, houdt ons af van waar het echt om zou moeten gaan. Dat we van Jezus houden, dat we Zijn beeld hier op aarde vertegenwoordigen, dat je van jezelf en van je naaste houdt. Dat is meteen een goede meetlat om te leggen naast alles wat je afleidt: draagt het bij aan gevoelens van vrede, zachtmoedigheid, geduld (vruchten van de Geest)? Of dragen ze bij aan andere dingen?
Afrekenen met afleiding
Je kunt natuurlijk zeggen: leg die telefoon nou eens weg. Maar dat lukt gewoon niet – en dat ligt niet aan jou. Alles aan social media is zo gemaakt dat jij wordt verleid om er zo lang mogelijk op te blijven (kijktip: The Social Dilemma op Netflix). De pop-ups die verschijnen, het eindeloze scrollen, de hap-snap content: het wordt je zo makkelijk aangeboden. Afrekenen met afleiding moet dieper.
Stap 1: Begin met je fundament
Je weet vast al dat ik kijk naar je leven als een huis. Je huis heeft een fundering, een verhaal – wat heeft je gevormd, maar vooral: Wie is je Maker? Jezus zegt: ‘In jou vind ik vreugde, je bent Mijn geliefde dochter.’ Als je vanuit die wetenschap leeft, dan neem je anders beslissingen.
Dat vinden we vaak lastig, want we horen de hele dag: ‘Doe dit, dan zul je gelukkig worden.’ Maar dat staat haaks op wat Jezus zegt, namelijk: ‘Ik heb genade voor jou – Ik ben voor jou gestorven en weer opgestaan om jou eeuwig leven te geven. Een leven in vrijheid.’ En dat is geen leven waarin je het hoeft te verdienen, maar een leven waarin je mag zijn wie je bent omdat je al geliefd bent – alleen al door geboren te worden.
Geloof je dat het fundament van je leven, Jezus’ liefde voor jou is? Dan maakt het allemaal niet meer uit wat andere mensen doen. Dat iemand anders succesvoller is dan jij, meer volgers heeft of het gezelliger lijkt te hebben met haar vriendinnen.
Stap 2: Kijk omhoog
Een mooie quote is: ‘Wie zich ellendig wil voelen, moet naar binnen kijken. Wie afgeleid wil worden, moet om zich heen kijken. Wie vrede wil kennen, moet omhoogkijken.’ We leven in een onrustige tijd. Er is oorlog, ons land is verdeeld en er zijn veel crisissen. Als je het nieuws kijkt, kun je heel ongerust worden. Misschien raakt het je je persoonlijk. Belangrijk is het om dan omhoog te kijken, naar Jezus.
Als je merkt dat social media je onrust voedt, dan is het een indicatie dat de afleiding je niet het goede brengt. Jezus wil juist dat je Zijn vrede voelt, die alle verstand te boven gaat. Dat lukt alleen maar als je omhoogkijkt. Ga geloven en zien dat Jezus van je houdt.
Ik geloof dat het zo belangrijk is om tijd met God door te brengen. Dat kan op allerlei manieren, op jouw tijd. Ik begin mijn dag – zoals Maarten Luther ons heeft verteld – door te zeggen: ‘In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest’. Zo stel ik mijn dag in zijn aanwezigheid. Dat kan heel kort zijn, en het mag met vallen en opstaan. Het hangt niet af van onze discipline, van hoe wij het doen. Maar het begint met Zijn liefde voor jou – dat is al begonnen.
Praktische tips
Tot slot nog een paar praktische tips om af te rekenen met afleiding.
■ Zet Instagram (of een andere app die jou afleidt) op een scherm dat je niet ziet.
■ Zet een timer op afleidende apps, bijvoorbeeld maximaal een half uur.
■ Haal op dagen dat je niet werkt – of juist dat je wél werkt – de app van je telefoon. Ik heb Instagram alleen op mijn werktelefoon. Op dagen dat ik niet werk, leg ik mijn telefoon ook weg en is Instagram ook weg. Dat is een enorme rust.
■ Denk na: wat brengt het mij, is het me het waard om erop te blijven? Besteed ik mijn tijd en aandacht aan de dingen die ik echt wil? Durf daarin eerlijk naar jezelf te zijn.
■ Houd een social media-loze dag in de week, bijvoorbeeld de zondag.
Eenvoudiger leven in 7 stappen
We leven in een maatschappij die 24/7 doorgaat. Als we niet oppassen, verliezen we onszelf door niet stil te staan bij hoe we ons leven willen leiden en wat God daarin van ons vraagt. Met de gratis mini-cursus ‘Vereenvoudig je leven’ wil ik je helpen om te luisteren naar je hart.