8 tips tegen overprikkeling

8 tips tegen overprikkeling

 

Na mijn eerste zwangerschap raakte ik erg overprikkeld. Niet alleen door de hormonen, maar ook omdat ik vanaf toen bijna nooit meer alleen was. Ook om me heen hoor ik veel vrouwen die zeggen dat ze vaak overprikkeld zijn. Hoe komt dat, maar vooral: wat doe je ertegen?

 

Hoe we overprikkeld raken

Er zijn gigantisch veel prikkels in onze samenleving. We zijn non-stop aan het multitasken. Zelfs een film afkijken lukt bijna niet meer, want zijn ondertussen óók op onze telefoon aan het kijken. We leven continu in een aan-stand. En al die verhalen die je van andere mensen hoort via social media, nemen allemaal ruimte in je hoofd in beslag.

Ook hormonen zijn van invloed. Of je kunt bijvoorbeeld ADHD hebben, of iets anders waardoor je er extra gevoelig voor bent. Ik ben een HSS’er, een High Sensation Seeker. Dat is een variant van hoogsensitief zijn: je bent gevoelig, maar houdt ook van naar buiten gaan. Je bent dus introvert en extravert tegelijk. Aan de ene kant heb ik veel prikkels nodig, vind ik het leuk om op feestjes te zijn en om dingen te organiseren. Tegelijkertijd heb ik veel tijd nodig om alleen te zijn en om al die prikkels te verwerken. Als die balans er niet is, raak ik heel erg overprikkeld.

 

Praktische tips tegen overprikkeling

Als je te maken hebt met overprikkeling, is het belangrijk dat je hierin goed voor jezelf zorgt. Daarom geef ik deze tips.

 

1. Zorg voor rustige avonden

Naast werk en gezin heb ik weinig nevenactiviteiten meer, omdat ik merk dat het even genoeg is in deze fase waarin ik ook nog een kind thuis heb. Al mijn taken in de kerk heb ik opgezegd. Dat vond ik enorm moeilijk, maar ik merk nu al dat het me zoveel oplevert. Ik hoef niet om 20:00 uur nog naar een vergadering te fietsen.

Ik heb dus rustige avonden. En dan doe ik ontspannende activiteiten die ik normaal pas ga doen op het moment dat ik alweer over mijn grenzen ben gegaan: Netflixen, mediteren en wandelen, rommelen in huis. Bij voorkeur iets met mijn handen en niet met mijn hoofd. Dat zijn dingen die ik structureel moet doen, want ze zijn structureel goed. Vaak gaan we dingen die goed voor ons zijn pas doen als het al slecht gaat. Maar die moeten we structureel inplannen

2. Ga offline

In het weekend heb ik altijd mijn telefoon uit. Sowieso mijn werktelefoon, waarop ook mijn Instagram staat. Dus ik zie in het weekend eigenlijk geen social media. En dat is heerlijk en goed voor me. Lees hier deze blog om te minderen met je telefoon

3. Beweeg en ga naar buiten

Als ik overprikkeld ben, helpt het mij enorm om naar de sportschool te gaan. Soms kan ik opzien tegen de muziek en van die jongens die heel hard gewichten laten vallen – dan ga ik liever naar buiten en wandel een rondje. Maar bewegen, mijn hartslag flink verhogen, helpt me als ik overprikkeld ben. Wandelen zonder iets in m’n oren, helpt me ook. Slapen juist weer niet, dan word ik vervelender wakker. Dus: naar buiten en bewegen.

4. Haal diep adem

Dat doe ik vaak met een Engelse meditatie-app, Hope. In de betaalde versie kun je talloze meditaties vinden om tot rust te komen. Maar je vindt ook op YouTube talloze fijne christelijke meditaties, zoek maar eens op ‘christian meditation’ of ‘christelijke meditatie’. 

5. Doe ontspannende activiteiten zonder scherm

Het helpt me ook om ’s avonds te ontprikkelen door niet op een scherm te zitten, maar lekker te lezen, muziek te luisteren, in bad te gaan – activiteiten die niet veel van je hoofd vragen. Ik vind het daarom best fijn om op te ruimen maar ook om te schilderen. Echt zo’n uit je hoofd-activiteit!

6. Plan ‘bijkom-tijd’ in

Ik loop momenteel bij een coach. Als ik daar ben geweest, ga ik niet meteen daarna weer allemaal werk plannen. Dan zorg ik dat ik die middag tijd heb om nog even te wandelen of uit te rusten. Dat kun je ook doen als je bijvoorbeeld een drukke verjaardag hebt gehad of een lange werkdag. Bedenk ook dat emoties tijd kosten en dat als je een heftig gesprek hebt gehad of in een heftige fase zit, je tijd nodig hebt voor deze emoties.

7. Let op je grenzen

Leer echt goed te voelen, naar je lijf te luisteren. Doe geen dingen omdat ze moeten. Op het moment dat je bijvoorbeeld in een drukke stad loopt, zeg dan tegen degene met wie je bent: ik wil liever naar een rustige straat. Of kies ervoor om een bepaalde winkel even niet in te gaan. Let op de signalen die je voelt, en durf daar meteen naar te handelen. Nog een extra tip: Weet ook wanneer je onderprikkeld bent. Soms is dit bij mij namelijk het geval en heb ik juist behoefte aan energie, aan andere mensen en aan activiteit! Dit is typisch HSS: dat je dus ook te weinig prikkels kunt ervaren. Best ingewikkeld om dit uit te zoeken bij jezelf, mij helpt mediteren daar enorm bij.

8. Dans!           

Als laatste de tip om je af en toe even lekker los te schudden. Zet een lekker muziekje op en dans! Overprikkeling heeft vaak te maken met je hoofd. We belasten ons brein enorm door te multitasken en zoveel achter schermen te zitten. Zorg er dus voor dat je wat meer in je lijf komt door lekker te dansen, te sporten, te wandelen. Of bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of yoga te doen.

Meer tips? Ik nam een hele podcastaflevering op over overprikkeld zijn! De Villavie podcast komt elke twee weken op donderdag uit en gaat over alle facetten die met voluit leven te maken hebben. Die kun je op alle podcastkanalen vinden. Hier vind je de link naar de aflevering op Spotify

Tip: Doe de cursus: Een vriendin voor jezelf zijn

Ik hoop dat je er werk van gaat maken om niet overprikkeld te raken. Daarvoor moet je je leven soms echt wel omgooien en keuzes maken. Dat doen we vaak niet – we laten ons vaak geleefd worden in plaats van dat we voluit leven.

Wat je daarbij kan helpen, is de cursus Een vriendin voor jezelf zijn. Ik geloof dat het belangrijk is om regelmatig tijd alleen door te brengen. Stil te staan, te reflecteren, maar ook om het goed met jezelf te hebben. Dan leer je te leven vanuit jouw behoeften en verlangens. Deze cursus biedt jou alles voor een fijne dag in je eentje, waarop je stilstaat bij je behoeften en verlangens. Je krijgt veel handige en fijne input en een prachtig e-book om die dag met je mee te nemen. Zodat je leert met meer zelfcompassie en als een vriendin op jezelf te reageren. Deze cursus kost maar 37,95. Jij bent het waard! 

Vertel me meer!

 

Did you like it?

Vond je dit een interessante blog? Villavie helpt je om bewust te leven en geleerde lessen over jezelf en God in de praktijk te brengen. In de online academy vind je diverse cursussen die je hierbij helpen en in de shop al mijn boeken en de planner om je praktisch bij te staan in het dagelijks leven. Binnenkort (15 april) lanceer ik iets nieuws dat je gaat helpen om elke dag herinnerd te worden aan voluit leven! Stay tuned.

Deze blog is geschreven door Eline Lindenberg van Elvi Schrijft

 

Tags: