Toeleven naar Pasen

Toeleven naar Pasen

De week voor Pasen noemen we de Stille Week. Een week om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus en toe te leven naar Pasen. Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ondertussen gaat het leven gewoon door en kunnen we zo in beslag genomen worden door de dagelijkse dingen, dat het toch ineens Pasen is. Misschien doe je mee met het veertigdagenplan van Villavie (of een ander plan of leesrooster). Dat is een mooie manier om je hart en gedachten alvast te richten naar Pasen. Hieronder vind je nog een aantal ideeën om in de week of weken voor Pasen stil te staan. Voor jezelf, met anderen, met kinderen. En bewust te worden van waar de lijdenstijd en Pasen eigenlijk over gaan. Om het door te laten dringen tot je hart.

Leesplan

Lees de Bijbel! Lees uit de evangeliën de gedeelten over het lijden en sterven van Jezus. Zoek het zelf op of gebruik een leesplan, bijvoorbeeld in de Youversion app. Voor jonge kinderen is er bijvoorbeeld een plan van de Wonderwolk met elke dag een stukje om te lezen in de stille week.  Voor wat oudere kinderen heeft het platform Kind & Bijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap een challenge voor de stille week. Ook de Youversion Bijbel app voor kinderen heeft veel aandacht voor het lijden, sterven en de opstanding.

Muziek

Muziek is zo’n krachtige manier om je mee te nemen in aanbidding en ook om waarheden in je hart te prenten. Dat geldt voor onszelf, maar ook voor onze kinderen. Het ontroert me elke keer weer en maakt me dankbaar dat er zoveel mensen zijn die prachtige muziek maken voor de kinderen die ons zijn toevertrouwd (niet alleen die van jezelf, maar ook bijvoorbeeld de kinderen in je gemeente). Make Some Noise Kids heeft een afspeellijst voor Pasen net als Marcel en Lydia Zimmer. Voor jezelf is er keuze te over, denk aan muziek van Sela, Elevation Worship en Matt Maher. Eén van de members van Villavie heeft een Spotify playlist gemaakt voor Pasen met heel veel mooie nummers!  Zelf vind ik dit nummer ook altijd prachtig.

Bloemstuk of Paastuintje

Heb je zin om wat creatiefs te proberen, maak dan eens een bloemstuk of paastuintje. Gebruik er symbolen bij die doen denken aan het lijden, sterven en opstaan van Jezus. Bijvoorbeeld een kruis van hout, spijkers of doorntakken, paars voor het lijden, wit voor Jezus’ reinheid, rood voor zijn bloed. Je kunt tuinkers zaaien als symbool dat er nieuw leven ontstaat. Een beker die je neerlegt en bedekt met mos kan een graf worden. Voor kinderen kun je een Playmobil poppetje Jezus laten zijn wat in het graf gaat en op Paaszondag opgestaan is. Kaarsen erbij die je bijvoorbeeld op Goede Vrijdag uit kunt blazen en met Pasen weer kunt aansteken.

Lege graf croissant

Dit idee is leuk voor kinderen van alle leeftijden en heb ik uit het boek Everyday confetti van Karen Ehman & Glennis Whitwer. Onze kinderen vragen er elk jaar om, ook de oudste van elf. Je hebt een blikje croissantdeeg nodig, witte marshmallows, een beetje gesmolten boter en kaneelsuiker. Doe de boter en kaneelsuiker in een bakje, leg het deeg klaar. Neem een marshmallow. Vertel dat Jezus helemaal zonder zonden was (wit, schoon). Doop de marshmallow in de boter en suiker. Dit staat voor de balsem en geurige kruiden, hoewel volgens de Bijbel de vrouwen later pas kwamen om zijn lichaam te verzorgen. Je kunt de boter en suiker ook weglaten. Pak de marshmallow nu in in het croissantdeeg. Dit staat ervoor dat Jezus in het graf werd gelegd. Maak alle kiertjes goed dicht. Bak volgens de instructie. Als de broodjes klaar zijn, snijd je ze open en… het graf is leeg!

Kleuren en knutselen met kinderen

Heb je kleur- en knutselfans thuis? Of behoefte aan inspiratie voor de bijbelklas of kindernevendienst? Kijk eens bij de kleurplaten van Kleurversjes.

Maak eens een “boek zonder woorden” of een armbandje met de kleuren van het Evangelie. In dit lied van Gert-Jan en Hanneke Scherff  wordt het mooi uitgelegd. Er is ook een dansvideo bij.

Maak met de kinderen “resurrection eggs”. Zoek maar eens op internet en je vindt een berg inspiratie. Het komt erop neer dat je in plastic holle eieren symbolen verstopt die met het Paasverhaal te maken hebben: een steen, doornstruikjes, een “palmblad”, twee spijkers, een stukje geparfumeerde stof. Maak elke dag van de Stille Week een ei open en laat je kind vertellen over wat dit met Pasen te maken heeft.

Boeken

Tot slot een boekentip voor kinderen vanaf een jaar of zes: De Tuin en het Kruis van Carl Laferton vertelt prachtig over het hele verhaal van de Bijbel. Ook Schitterend Verhaal van Kevin DeYoung vind ik een aanrader. Beide boeken raken mij zelf ook.

Deze blog is geschreven door Marieke van der Maaten. Marieke woont op de Veluwe met haar gezin van zes. Met vallen en opstaan wil ze met God leven en ze neemt je graag mee op die reis. Marieke geniet van een goed boek, de natuur en een cappuccino bij een goed gesprek. Tof dat je mee leest!