05 okt Praktische tips om te minderen met je telefoon
In deze blog vind je praktische tips om te minderen met je telefoon en minder vaak op social media te kijken. Uit de challenge (offtober) die we momenteel doen, blijkt wel dat veel mensen hiernaar verlangen. Maar alleen met praktische tips red je het niet. Je moet een laagje dieper gaan. Kijk, wij kunnen je praktische tips geven maar het gaat eerst om iets anders. Alleen je gedrag veranderen heeft niet zoveel zin. Het gaat erom: Wáárom wil jij je gedrag veranderen? Hoe wil jij leven? Je leest deze blog niet voor niets. Waarschijnlijk heb je het verlangen om meer tijd voor jezelf te hebben of meer in verbinding te staan met anderen. Baal je ervan dat je geen tijd voor hobby’s hebt. Maar ondertussen zit je wel vier uur per dag op je telefoon. Je leidt dus niet het leven dat je wilt leiden. Schrijf eerst voor jezelf eens op wat je graag anders wilt zien en je leven en wat je ervoor in de plaats wilt zetten. En ga dan aan de slag met deze praktische tips.
Vijftien praktische tips om te minderen met je telefoon
Deze tips hebben we op een rij gezet, zodat jij kunt gaan starten met het aanpakken van je telefoongebruik. Deze tips helpen jou om bewuster in het leven te staan en je tijd anders in te delen. Door deze tips heb je gegarandeerd meer tijd voor jezelf en anderen:
1. Zet al je meldingen uit en bijbehorende geluiden.
2. Haal zoveel mogelijk apps van je telefoon, houd alleen de echt noodzakelijke.
3. Zet geen shoppingapps op je telefoon, veel te verleidelijk en niet nodig. Consumeren is niet goed voor jezelf en meestal ook niet voor de makers van de spullen die je koopt.
4. Ga uit zoveel mogelijk groepsapps. Als je er wel in moet, lees die dan ’s avonds even bij. Zet ze ook allemaal op dempen.
5. Stel regels, ga bijvoorbeeld ’s avonds na 20.00 uur niet meer op je telefoon en niet voor 9.00 uur ’s ochtends.
6. Zet je telefoon uit voor de nacht. Zo kijk je er in de ochtend ook niet meteen op.
7. Behandel je telefoon als een vaste telefoon. Gebruik hem voor praktische redenen, niet ter vermaak.
8. Leg boeken en tijdschriften binnen handbereik. Leg een dagboekje in je keuken zodat je tijdens het koffiezetten meteen iets kunt lezen.
9. Neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer. Voor duidelijke redenen 😉
10. Voer minstens één offline dag in, de zondag bijvoorbeeld. Durf niet bereikbaar te zijn. Vind je dit lastig? Zet dan in je Whatsappstatus dat je partner, als je die hebt, wel bereikbaar is bijvoorbeeld.
11. Ga vaker op pad zonder je telefoon, bijvoorbeeld als je een wandeling maakt. Begin met een halfuurtje en breid dat steeds verder uit.
12. Zoek vervanging. Wat kun je doen in plaats van op je telefoon zitten? Iets creatiefs? Even opruimen? Een brief schrijven aan iemand?
13. Leg je telefoon tijdens je werk op een andere plek en niet naast je op je bureau zodat je niet elke keer je werk onderbreekt.
14. Gebruik begrenzingsapps om je gebruik te verminderen. Dat zit op Iphones zelf en je hebt er apps voor zoals Forest of Breakfree.
15. Zet je telefoon op zwart-wit, zo wordt het minder aantrekkelijk. Bij een iPhone ga je naar Instellingen > Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte, zet je Kleurfilters aan en kies daar Grijstinten. In Android verschilt het per toestel, maar je kan de zwart-witoptie meestal vinden onder Toegankelijkheid of Opties voor ontwikkelaars
Wil je meer van dit soort tips?
In mijn nieuwsbrief geef ik vaak tips, abonneer je daarop! Ook schrijf ik in mijn boek Tijd met God een hoofdstuk over Afrekenen met afleiding. Schrijf je dus sowieso even in voor de nieuwsbrief, dan blijf je hiervan op de hoogte!