Het Onze Vader Bidden

Het Onze Vader Bidden

Ik heb een vrij degelijke hervormde opvoeding gehad en kan het Onze Vader nog steeds uit mijn hoofd opzeggen. Het is er avond aan avond in gesleten en zal waarschijnlijk het laatste zijn wat verdwijnt als ik oud en vergeetachtig word. Mijn generatie (millennials, ik ben bijna veertig) heeft er veel werk aan gehad om dit soort patronen en “verplichte nummers” af te schudden op zoek naar vrijheid en authenticiteit. Maar, vraag ik me steeds meer af, is dat eigenlijk wel winst?

Onze Vader

Wie het Onze Vader bidt, sluit zich aan bij een eeuwenoude traditie. Generaties lang hebben mannen en vrouwen over de hele wereld dit gebed gebeden; in kerken, om keukentafels, geknield voor hun bed. In vrijheid, maar ook terwijl ze vervolgd werden om hun geloof. Wij kunnen het gevoel hebben dat de woorden hun betekenis hebben verloren, maar is dat ook zo? Voor zoveel mensen is het een uitdaging om dagelijks te bidden en ik herken dat ook. Is dan het gebed wat Jezus ons leerde niet de beste plek om te beginnen?

Onze Vader in de hemel,
laat uw naam geheiligd worden,
laat uw koninkrijk komen,
laat uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel.
Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben.
Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven wie ons iets schuldig is.
En breng ons niet in beproeving, maar red ons van het kwaad.
Want aan U behoort het koningschap, de macht en de majesteit, in eeuwigheid. Amen.
– Mattheüs 6:9-13 (NBV21)

Opbouw van het Onze Vader

Het Onze Vader heeft zes beden (of zinnen), waarvan de eerste drie over God gaan en de laatste drie over onszelf. We mogen God aanspreken als onze Vader: hij is dichtbij ons. Tegelijk zijn we ons bewust van de heiligheid van God: hij is in de hemel. De eerste drie beden horen bij elkaar en bidden om de komst van het Koninkrijk van God. Dan zal iedereen God Naam kennen en eren en zal het op aarde zo goed zijn als in de hemel. De laatste drie beden zijn voor onszelf. We mogen vragen om dat wat we nodig hebben, ook iets heel eenvoudigs: brood. Doet dat je ook denken aan het manna wat de Israëlieten in de woestijn kregen? Ze kregen genoeg voor één dag (Exodus 16). Zo mogen we er ook op vertrouwen dat God voor vandaag genoeg geeft. We vragen om vergeving. De laatste bede laat het lijken of God ons in een moeilijke situatie brengt, maar dit kan vertaald worden als “lever ons niet over aan de verzoeking”. Met andere woorden: help ons om het goede te kiezen.

Een nieuwe kijk

Kortom, er zit heel veel in het Onze Vader! Herhaaldelijk een gebed bidden kan je er zo mee vertrouwd maken dat het steeds meer betekenis krijgt. En hoe mooi is het om het zo te laten in slijten in je geheugen dat het daar altijd zal blijven? Of bij je kinderen? Probeer het eens uit en bid het Onze Vader de komende tijd regelmatig. Lees het hardop, eventueel in verschillende vertalingen. Koester het, dit gebed door Jezus zelf aan ons gegeven, wat ons verbindt met gelovigen overal ter wereld.

Meer weten over het Onze Vader (in het Engels)? Luister dan naar Bible Project podcast episode E20 t/m E25 van Sermon on the Mount (The Lord’s Prayer).

Het Villavie membership gaat deze maand over bidden. Luister ook de podcast van Eline over bidden en kijk de Masterclass van deze maand terug!

Deze blog is geschreven door Marieke van der Maaten. Marieke woont op de Veluwe met haar gezin van zes. Met vallen en opstaan wil ze met God leven en ze neemt je graag mee op die reis. Marieke geniet van een goed boek, de natuur en een cappuccino bij een goed gesprek. Tof dat je mee leest!