Samenvatting preek van Eline Villavie event

Samenvatting preek van Eline Villavie event

Over nieuw leven lees je veel in de Bijbel, lees maar:

Het is de liefde van Christus die mij beheerst. Want dit weet ik zeker: één mens is gestorven voor alle mensen, en daardoor zijn eigenlijk alle mensen gestorven. Christus is voor alle mensen gestorven. Maar voor ons is hij niet alleen gestorven, maar ook opgestaan uit de dood. Daardoor horen wij nu bij het nieuwe leven. We leven nu niet meer voor onszelf, maar voor Christus.
Iedereen die bij Christus hoort, hoort bij het nieuwe leven. De oude tijd is voorbij, de nieuwe tijd is gekomen. Daar heeft God voor gezorgd. God heeft ervoor gezorgd dat het weer goed is tussen hem en ons, dankzij Christus.

2 Korintiers 5:14-17 BGT:

 

Maar omdat God zo barmhartig is, omdat de liefde die hij voor ons heeft opgevat zo groot is, heeft hij ons, die dood waren door onze zonden, samen met Christus levend gemaakt. Ook u bent nu door zijn genade gered.

Efeziers 2:4


God heeft ons laten zien hoe groot zijn liefde voor ons is, door zijn enige Zoon de wereld in te sturen. Door Hem wilde God ons nieuw leven geven.

1 Johannes 4:8 GNB

Hoe leef je het nieuwe leven?

  1. Je Geest elke dag laten vernieuwen

Het Hebreeuwse woord voor vernieuwen is chadash, zoals je bijvoorbeeld kunt lezen in psalm 51: Schep o God een zuiver hart in mij, vernieuw mijn Geest – het is een werkwoord – je blijven vernieuwen. Misschien ga je daarvan zuchten maar ik vind het juist mooi. Het betekent namelijk dat je elke dag opnieuw mag beginnen. Net als dat het Hebreeuwse woord voor vertrouwen ‘pistis’ een werkwoord is. Op Jezus vertrouwen, in Jezus geloven is niet een eenmalige ervaring van gered zijn en daarna voor altijd baden in Gods liefde. Ook Paulus zegt dat nieuw leven zowel een gave als een opdracht. Het wordt je gegeven door de genade in de dood en opstanding van Jezus en het is een opdracht om je denken continu te laten vernieuwen. 

Soms is het hard werken om te geloven dat je niet meer hard hoeft te werken.

Door zijn dood heeft Jezus het mogelijk gemaakt om die diepe angst van verlatenheid weg te nemen. God zegt daarmee: Nu heb ik jullie weer samengebracht. Er was een breuk tussen ons door de val in het paradijs maar het kruis heeft deze breuk overwonnen. Efeziers 2:13 We zijn weer dichtbij! Als ik iets mag weten, is dat ik nooit meer bang hoef te zijn dat ik verlaten hoef te worden. Ook al zullen aardse mensen mij verlaten en kan dit waanzinnig veel pijn doen, ik zal nooit weer op dat punt komen dat ik echt compleet verlaten zal zijn want Hij zal mij nooit meer verlaten. Hij is altijd aanwezig in mijn levenshuis. Met Hem leef ik voor altijd!

2. Heelheid in gebrokenheid ontdekken

Met het helen van onze wonden, schrijnt de pijn soms eerst pijnlijker dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Maar als je gaat ontdekken wat heel worden betekent, dan weet je ook wat nieuw leven betekent. Heelheid gaat niet over beter worden. Over de perfecte versie van jezelf na te streven. Heelheid betekent dat de ondervloer ondermaats kan zijn maar dat er volop vrucht gedragen kan worden.

Dat is waarom ik zou hou van klaprozen. Klaprozen zijn namelijk bijzondere bloemen. De klaproos wordt ook wel een pioniersplant genoemd. Dat wil zeggen dat het één van de eerste planten is die groeit op een kaal, nieuw stuk land waar nog niets anders groeit, bijvoorbeeld na een brand of drooggevallen terrein. Ook vind je de klaproos ’in het wild’ langs spoordijken, in wegbermen en op losgewoelde grond.

Dat vind ik zo mooi: Juist waar het het meest lelijk en grauw is, gaat zo’n klaproos bloeien. Misschien denk je wel: ik kom uit zo’n disfunctionele familie, hoe kan ik zelf ooit een gezin stichten wat wel harmonieus en goed is? Of ben je single en heb je het gevoel eerst helemaal heel te moeten zijn voor je een relatie aankunt.

De klaproos laat zien: Juist op slechte grond kan iets heel moois bloeien. En mijn ervaring is, dat als je de pijn van die slechte grond kent, je nog veel meer geniet van dat wat er gaat bloeien.

Weet je wat ook zo geweldig is? Klaprooszaad is zeer kiemkrachtig. Het kan zeker tientallen jaren in de bodem zitten zonder aan kiemkracht te verliezen. Wordt de bodem omgewoeld, dan grijpen ze hun kans en gaan ze weer bloeien.

Hierin zit wel een boodschap: Als de grond slecht is, moet er wel een moment zijn dat je die grond omwoelt. Soms gebeurt dit buiten jouw regie om. Dit hoor je vaak van mensen die burnout zijn. Soms moet je eerst heel diep vallen voor je weer kunt opstaan. Maar als er dingen zijn in je leven die je vanuit je verleden nog belemmeren, dan is het zaak om daarmee aan de gang te gaan. Niet om daarmee eerst een perfecte versie van jezelf te worden maar om de grond om te woelen en te ontdekken waar jouw kiemkracht zich bevindt.

3. Je fundament stevig houden

Ben jij bereid je levenshuis helemaal door Hem over te laten nemen? Henri Nouwen zegt: ‘De menswording draait helemaal om het huis. Ik heb mijn huis in jullie gebouwd zodat jullie je huis in mij kunnen bouwen. Wij zijn Gods huis en uitgenodigd om ons huis te bouwen waar God het huis van God heeft gebouwd. We beseffen dat wij, precies waar we nu zijn, precies hier in dit lichaam, met dit gezicht, met deze handen, met dit hart, dé plek zijn waar God kan wonen.’

Een van de eerste dingen die Jezus zegt na zijn opstanding is: waarom huil je?

En daarna noemt Hij een naam. De naam van de vrouw die Hem niet herkent. De naam van de vrouw die een moeilijk verleden heeft en hem na aan het hart lag. Maria. Bij Maria is geen spoor van hoop of geloof in Jezus’ opstanding staat in de Studiebijbel. Haar tranen verblinden haar ogen en haar hart.  Zij zoekt Hem onder de doden en niet onder de levenden. Hoe vaak doen wij dat niet? Onze vervulling, ons geluk zoeken in dode dingen? In afleiding, in scrollen, in shoppen, in bevestiging van anderen?

Zoek het nieuwe leven niet in dode dingen. Zoek het in de levende Jezus! Hij wil dichtbij jou zijn. 

Was je bij het event? Te gek! Fijn dat je er was! En leuk als je laat weten wat je ervan vond! Stuur ons gerust even een berichtje via de Villavie insta!

Did you like it?

Vond je dit een interessante blog? Villavie helpt je om bewust te leven en geleerde lessen over jezelf en God in de praktijk te brengen. In de online academy vind je diverse cursussen die je hierbij helpen en in de shop al mijn boeken en de planner om je praktisch bij te staan in het dagelijks leven. En er is nu ook iets nieuws: Het Villavie membership! Hierin help ik door middel van een community, masterclasses en downloads om continu te werken aan het fundament van je levenshuis. Voor 15 per maand ben je al member! Klik hier om meer te weten te komen.