6 manieren om je leven te vereenvoudigen

6 manieren om je leven te vereenvoudigen

We leven in een wereld met gigantisch veel keuzes, prikkels en ontmoetingen. Alleen op een dag spreek of zie je zo al vijftig mensen, als het niet meer is. Om ons staande te houden, is het goed om keuzes te maken. Om duidelijk te hebben waar je wel en niet aandacht aan besteedt. Dit is een van de sleutels om voluit te kunnen leven: kiezen! Kiezen wat je belangrijk vindt, wat God van je vraagt en aan wie je je aandacht geeft.

1 Ga al je levenskamers langs

Villavie gaat uit van het principe dat jouw huis een levenshuis is, met daarin verschillende kamers. Dit zijn de kamers: Werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en delen. Geloof is geen aparte kamer omdat dit overal een rol in speelt. Om je leven te vereenvoudigen is het belangrijk dat je al deze kamers eens langsloopt. In welke kamer besteed jij het meeste tijd? Ben je daar blij mee? Of zou je het liever anders zien? Is het allemaal in verhouding?

2. Bedenk wat echt belangrijk voor je is

Doe je eigenlijk best veel dingen met tegenzin of omdat ze moeten? Soms is daar niets mis mee natuurlijk. Maar als je dit regelmatig hebt, is dat niet goed. Als je vooral dingen doet die energie vragen, loop je leeg en houd je het niet vol of eindigt het in een burn-out. Dat wil je niet! Je moet voldoende activiteiten in je leven hebben waar je energie uit haalt. Vraag ook aan God wat echt belangrijk voor Hem is en wat Hij voor jou bedacht heeft. Ook tijd met Hem doorbrengen vergt keuzes.

3. Maak een overzicht van je week

Waar besteed jij in een week de meeste tijd aan? Houd het eens een paar weken bij. Ik vraag dit vaak aan vrouwen en dan schrikken ze een beetje. Komen ze erachter dat ze nooit alleen zijn. Of altijd bereikbaar zijn… Wat ontdek jij?

4. Besteed er tijd aan

Zet echt een dag opzij om hierover na te denken. Ga naar het strand of zoek een tentje op of maak het thuis comfortabel zonder afleiding.. Dit vergt nadenken en reflectie!

5. Durf te kiezen

Het gaat om jouw grenzen en wat jij aankunt. Om waar jij voor geroepen bent. Durf daarom echt te kiezen en leid geen leven omdat je denkt dat het zo moet of omdat je je ondergeschikt maakt aan iets of iemand. Jij bent gemaakt op jouw manier, met jouw talenten. Durf je daarvoor te kiezen?

Wil jij je leven vereenvoudigen? In de Villavie Academy gaat een van de modules hierover. Je leert deze les dan echt toe te passen door middel van oefeningen. Je leven vereenvoudigen is een belangrijk onderdeel van voluit leven.