Tips voor kleine groepjes en je kring

Tips voor kleine groepjes en je kring

Zoals je misschien wel weet, geloof ik enorm in de kracht van vrouwen en dan met name in de kracht van groepen vrouwen. ‘Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden’, zegt Jezus (Mattheüs 18:20). Elkaar je hart laten zien, samen bidden en weten dat Hij je al jouw zorgen en onrust in zijn handen heeft, is zo ongelooflijk bemoedigend! In deze blog geven we je tips en werkvormen voor je kleine groep of kring.

 

Regelmaat

Spreek met elkaar een vast tijdstip af en maak dit heilig. Ook als één iemand afzegt, probeer dan toch samen te komen (tenzij je met z’n tweeën bent natuurlijk). Discipline en regelmaat zijn nodig om Gods aangezicht te zoeken en dit soort initiatieven vol te houden.

 

Gespreksvragen bij het boek Villavie
Gespreksvragen bij het boek Villavie

Gebruik een werkvorm voor je kring of groep

Het is fijn om een houvast te hebben voor wat je gaat bespreken. Er zijn talloze boekjes te koop hiervoor, dus loop even langs de lokale christelijke boekhandel. Een paar tips om te doen als kring of klein groepje:

  1. Bestudeer de Bijbel op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld door de Psalmen op de Lectio Divina manier of hanteer de Zweedse methode.

2. Bespreek elke week de geloofsjourney van iemand van de kring of het groepje. Hoe ben je tot geloof gekomen, wat zijn belangrijke momenten geweest en wie is God nu voor je?

3. Probeer elke bijeenkomst een vraag die onder jullie leeft te beantwoorden. Inventariseer deze bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen en stop ze in een pot. Elke keer pakt iemand er een vraag uit voor de volgende bijeenkomst en bereidt deze voor. Duik in de Bijbel, google erop los (er is zóveel te vinden) en lees een boek over het onderwerp. Op deze manier met een vraag of thema bezig zijn, geeft ook aan jezelf veel verdieping.

TIP!

Zoek je een gespreksonderwerp voor je bidgroepje, kring of kleine groep? Overweeg dan om de gespreksvragen bij Villavie het boek te bestellen. Goed leesmateriaal voor je kring of vrouwenavond! Start met elkaar een leesclub, lees het boek Villavie en bespreek samen de vragen. Dit kan natuurlijk in een online sessie of door live met elkaar af te spreken. In het document zitten tips voor kleine groepjes, kun je met elkaar bidden en bij elk hoofdstuk vindt je meerdere vragen, een liedsuggestie en een doe-opdracht. Als je het boek Villavie voor je hele groep besteld, krijgt iedereen er een mooie poster bij!

 

Schrijven

Ga je aan de slag met mijn boek Villavie? Ga dan aan de slag! Als jullie een hoofdstuk uit Villavie hebben gelezen, deel dan met elkaar wat je heeft geraakt en bespreek vervolgens de vragen. Durf je hart te laten zien! Het is tof als jullie ook voor elkaar bidden, dat is zo krachtig. Zet na afloop in jullie appgroep of een schriftje waarvoor jullie gebeden hebben, zo kun je verhoring ook terugzien!

Bidden

Vinden jullie het lastig of eng om samen te bidden? Gebruik dan een vast stramien, zoals dit:

  • Bid om de Heilige Geest en om vervulling
  • Bid voor rust
  • Bid om en om voor elkaars gebedspunten 
  • Wees niet bang om tussendoor stil te zijn en spreek af wie amen zegt.
  • Een mooie manier is om voor degene aan je linker- of rechterhand te bidden.

 

Maak het fijn

Steek kaarsen aan, zet een fijne kop koffie met melk en wat kaneel erbovenop of een geurige thee. Zo is het een prettige manier om bij elkaar te zijn en als er gefietst moet worden door weer en wind elke keer weer een fijn welkom. Wees geïnteresseerd in elkaar en leef ook door de week met elkaar mee of stuur even een reminder: Heb jij het hoofdstuk al gelezen? Begin de bijeenkomst met een goede vraag, zoals: Wat houdt je bezig? Waar maak je je zorgen om of wat maakt je hoopvol? Toon interesse.

Laat iemand de leiding nemen

Als niemand de leiding neemt, tijdens een bijeenkomst van een kring of kleine groep (met name als er aardig wat mensen zijn), blijft het gesprek vaak aan de oppervlakte. Laat daarom iemand de bijeenkomst per keer leiden of rouleer dit. En wees niet bang om de leiding te nemen. Mensen vinden het vaak fijn als het eindigt op de afgesproken tijd, dus houd je daar ook aan.

 

Review deelnemer Programma Je levenshuis inrichten over kring
Review deelnemer Programma Je levenshuis inrichten

Sprak deze blog je aan?

In het Programma Je levenshuis inrichten krijg je twaalf modules met levenslessen die jij kunt gaan toepassen in je levenshuis en komt dan in een besloten groep. Ook koppelen we je aan een andere vrouw met wie je kunt uitwisselen, bijvoorbeeld via Whatsapp of live! Je krijgt heel veel tips, mooie lessen en video’s. Door deze cursus krijg je meer structuur, ruimte en rust in je leven en leer je dichterbij God te leven. Je kunt je hier aanmelden:

 

Programma Je levenshuis inrichten
Programma Je levenshuis inrichten