3 praktische tips om tijd met God door te brengen

tijd met God

3 praktische tips om tijd met God door te brengen

 

Je wíl wel tijd met God doorbrengen, maar het blijft een struggle: wanneer heb je daar tijd voor? En als je de tijd hebt, hoe vul je die in? Ik geef je praktische tips voor jouw tijd met God.

 

Open armen

Vaak denken we dat tijd met God ‘stille’ tijd is, dat je om 06:00 uur moet opstaan en een half uur lang moet Bijbellezen. Fijn als dat kan – maar tijd met God doorbrengen kan ook op andere manieren. Vaak hebben we het gevoel dat hoe wij contact zoeken met God, onze relatie met Hem bepaalt. En dan kunnen we ons schuldig voelen. Maar je bént al in een relatie met Hem. Denk aan de verloren zoon die na zijn reis met open armen werd ontvangen door zijn vader. God is jouw Maker en het is Zijn verlangen om jou te ontmoeten.

 

Investeren in ‘latwerk’

In zijn boek ‘De radicale uitbanning van haast’ heeft predikant John Mark Comer het over latwerk: druiven (en andere planten) hebben een ondersteunend houtwerk nodig om te kunnen groeien. Zo hebben ook wij latwerk nodig om uiteindelijk vrucht te kunnen dragen. Zo’n stevig latwerk houdt in dat je bijvoorbeeld regelmatig rust neemt en alleen bent. Dat je dankbaar bent, dat je leeft met ritme en regelmaat, en haast uit je leven bant. Dat je dicht bij de natuur leeft en jezelf niet vergelijkt met anderen. Tijd met God helpt daar enorm bij.

 

 

Het gaat niet om hoe lang je de tijd neemt: het kan ook 2 minuten zijn. Als het maar 2 goede, eerlijke minuten zijn, waarin je open tegen God bent en naar Hem probeert te luisteren. Tijd met God betekent dat je leert wandelen met Hem en dat je gedurende de dag met Hem tijd doorbrengt.

 

Praktische tips voor tijd met God

1. Hang een tekst op waar je je tanden poetst

Schrijf bijvoorbeeld een mooie Bijbeltekst op en kijk daarnaar tijdens het tandenpoetsen.

2. Leg een dagboekje neer naast je koffiezetapparaat

… of waar je je thee maakt ;). Op het moment dat je koffie doorloopt, ga je even dat stukje lezen. Kost je maar een minuutje, maar je hebt toch iets tot je genomen wat je kan bemoedigen.

3. Zoek God in je dagelijkse dingen

Overal kun je iets van God zien. In je kinderen, hun vreugde, jouw zorg voor hen. In een gesprek met een vriendin waarin je elkaars hart ziet. Hij is in de verbinding met mensen, iets wat Hij gecreëerd heeft. Probeer eens te oefenen om God te zien in je dag. Probeer op te merken: wat is van God? Een mooi gesprek, een tekening, schilderij, muziek… En dank God daarvoor. Want dat is een belangrijke sleutel om je verlangen te voeden naar meer van Hem.

 

Avond met God

Als ik een avond alleen ben, pak ik mijn Bijbel, journal en meditatieapp. Ik schrijf op hoe mijn dag was, vervolgens luister ik wat muziek. Ik doe een meditatie via de app Hope, met mooie christelijke meditaties. Soms kijk ik een Mozaïekdienst terug, of een andere preek. Dit soort avonden doen mij heel goed, brengen me tot rust.

Wat heeft jouw aandacht?

Ten slotte wil ik je dit nog meegeven. John Mark Comer schrijft: ‘Alles wat je aandacht geeft, verandert je.’ Social media is zo verslavend. Op Instagram kijk je de hele tijd naar mensen die hun leven op een bepaalde manier inrichten. Soms wel een paar uur per dag – zonder naar Jezus te kijken. Denk erover na: waar besteed ik mijn aandacht aan, en voedt dat mij op de goede manier?

Boek ‘Tijd met God’

In mijn boek ‘Tijd met God’ geef ik inspiratie en praktische tips voor mooie geloofsmomenten. Zoals een eendaagse retraite: een hele dag (of ochtend) aan zee, in het bos, in een café of in je tuin die je in stilte met God kunt doorbrengen. Het boek kost €21,99. Lees het eerste hoofdstuk gratis!

Meer tips? Ik nam een hele podcastaflevering op over tijd met God! De Villavie podcast komt elke twee weken op donderdag uit en gaat over alle facetten die met voluit leven te maken hebben. Die kun je op alle podcastkanalen vinden. Hier vind je de link naar de aflevering op Spotify

 

Deze blog is geschreven door Eline van Lindenberg.