Seks buiten het huwelijk: een paar gedachten

Seks buiten het huwelijk: een paar gedachten

SEKS | Afgelopen weken publiceerde het Nederlands Dagblad over een onderzoek over seks en studenten dat zij hebben gedaan in samenwerking met onderzoekers Hans van Dijk (Tilburg University) en Daphne van de Bongardt (Erasmus Universiteit Rotterdam).

 

Een paar cijfers:

  • 6 op de 10 mannen en een kwart van de vrouwen kijkt porno.
  • Het merendeel heeft geen gesprekken met ouders over seks gehad.
  • Driekwart wil ‘goed worden in seks’.

 

Ik las het, had gedachten, dacht terug aan mijn eigen studententijd. Twijfelde of ik er over zou schrijven want weinig tijd maar ook wel schroom. Seks is zo intiem. Maar ik geloof dat we gidsen nodig hebben in het leven en dat ik dat voor vrouwen mag zijn. Dus ik deel mijn gedachten hierover met je:

Lang single geweest


Voordat ik Johannes leerde kennen, was ik drie jaar single. In die tijd heb ik veel gedate en leerde mannen kennen via christelijke datingsites. In die drie jaar ben ik gaan geloven dat het bij mannen maar om één ding draait. Ik kwam nauwelijks mannen tegen die me wilden leren kennen. Ze wilden allemaal meteen zoenen of meer. Zélfs nadat ik hen mijn kwetsbare verhaal op dit gebied had verteld. Ik ging er vaak toch in mee. Omdat ik dacht dat dit de manier was om geliefd te worden. Omdat ik er soms ook zin in had. Omdat het…gewoon gebeurde? Het eindigde altijd in teleurstelling.

Seks groeit

Tegelijkertijd had ik  een enorme angst om gemeenschap te hebben (ik schrijf hier open over in mijn boek Notsoperfect). All the way ging ik dus niet. Pas toen ik met Johannes getrouwd was, zijn we hiermee aan de slag gegaan. Samen. Want zo benaderde hij het ook: dit is een probleem van ons samen. Natuurlijk wist hij hier in onze verkeringstijd al van. Met een goede seksuoloog zijn we hieruit gekomen en konden we (dit had tijd nodig, dat heeft het ook als je geen angsten of negatieve ervaringen hebt) genieten van seks. Mijn ervaring is dat dit nog steeds groeit en alleen maar beter wordt. Seks heeft tijd nodig. Gelukkig is de liefde geduldig.

 

In de tijd waarin ik aan het daten was, had ik een therapeut bij wie ik weleens verzuchtte: ‘Ze zijn er gewoon niet, mannen die het niet om seks draait.’ ‘Jawel’, zei hij dan, ‘je moet geduld hebben.’ Ik denk daar nog vaak aan terug. En dan ben ik blij dat ik geduld heb gehad. En ben ik ook dankbaar dat hij mijn enige is. Ik geloof ook dat de Bijbelse richtlijnen zijn dat seks binnen een vaste relatie thuis hoort, dat dat beschermt tegen beschadigingen, zowel bij mannen als vrouwen maar ook tegen zwangerschap (ik zal hier niet ingaan op de discussie over abortus maar ben het wel eens met mensen die beargumenteren dat mannen hier een grotere rol in zouden mogen en kunnen spelen). Dat heeft ook te maken met zorgvuldig zijn met wie je vrijt en het goede met de ander voor hebben.)

 

En inmiddels weet en zie ik om me heen, ook bij mijn mannelijke vrienden, dat ze er zeker zijn. Goede mannen, noem ik ze. Mannen die niet naar je lichaam kijken maar oprechte interesse tonen in wie je bent. Mannen die jou en wat je doet gelijkwaardig vinden aan wie zij zijn en wat zij doen. Mannen vaak ook met een moeder die hen hierin opgevoed heeft en een vader die een goed voorbeeld was.

Vragen om jezelf te stellen

Waarom heb je seks als je seks hebt? Omdat je wilt oefenen? Het lekker vindt? Omdat je denkt dat híj (je kunt overal waar ik hij zet ook zij zetten, als je op hetzelfde geslacht valt) het wil? Dat het erbij hoort? Het is goed om deze vragen aan jezelf te stellen. Als eerste wil ik tegen je zeggen: Je bent niet slecht als je seks hebt en niet getrouwd bent. God is geen oordelend God. Hij kent je.

Seks met een partner die jou waard is

Maar je verdient wel een partner die jou de moeite waard vindt. Oók om het rustig aan te doen op dit gebied. Seks is geen manier om liefde te krijgen, iets waarin je moet presteren. Waarin je goed moet worden. Seks is iets dat moet groeien, soms klungelig is, heerlijk maar ook moeilijk kan zijn. En het is ultiem om dit samen te beleven met iemand die je helemaal vertrouwt. Aan wie je je toevertrouwt. Juist omdat jij het waard bent. Geloof je dat echt? Of vind je dat ingewikkeld?

 

PS deze blog is gericht aan vrouwen omdat dit mijn doelgroep is. Als je man bent en je leest dit, hoop ik dat het je aan het denken zet over hoe je met vrouwen omgaat. En natuurlijk zijn de vragen om aan jezelf te stellen ook aan jou gericht en hoop ik dat je er iets aan hebt!

 

Er volgt nog een deel 2: over praten over seks. Abonneer je op mijn nieuwsbrief als je een reminder wilt krijgen dat deze blog online staat!

 

Programma je levenshuis inrichten

In de het Programma Je levenshuis inrichten krijg je twaalf modules met levenslessen die jij kunt gaan toepassen in je levenshuis. In deze cursus leer je kijken naar wat jij belangrijk vindt, werk je aan je zelfbeeld en hoe God jou ziet. Door deze cursus krijg je meer structuur, ruimte en rust in je levenshuis en leer je van jezelf houden. Hierin zit ook een bonusvideo over single zijn van Cocky Drost. Het programma start weer in september 2022 maar je kunt je alvast aanmelden voor de wachtlijst. Dan krijg je een mooie (vrijblijvende) aanbieding met een hoge korting!

Programma je levenshuis inrichten

 Foto: Leonard Walpot