Tips voor perfectionisten: Gun jezelf de ruimte om onaf te zijn

Tips voor perfectionisten: Gun jezelf de ruimte om onaf te zijn

Als je altijd maar streeft naar perfectionisme, ga je vaak onderuit. Je durft jezelf of je werk niet te laten zien, stelt dingen uit en hebt een laag zelfbeeld. En dat is zo jammer. Want er schuilt meer kracht in jou dan je denkt – en je hoeft het niet (alleen) uit jezelf te halen. Hierbij een aantal tips om de lat wat lager te leggen. 

Wat is perfectionisme?

Als je een perfectionist bent, streef je naar perfectie. Je doet je uiterste best om iets zo goed en nauwkeurig mogelijk te doen. Je legt jezelf perfecte plaatjes op, waaraan je vindt dat je moet voldoen. Of dat nu een perfecte moeder, echtgenoot, buurvrouw of werknemer is – met een perfect lichaam, een geweldig sociaal leven en een prachtige Instagram-feed. Bijvoorbeeld…

Als ik creatief bezig ga, moet dat iets moois opleveren.

Eerst nog een (paar) keer doorlezen voordat ik deze mail verstuur.

Ik moet wel even een nette broek aandoen als ik de kinderen straks ophaal van school.

Als ik mijn boek opensla, moet ik minimaal een hoofdstuk uitlezen.

Ik moet uitpakken met mijn verjaardagstraktatie op werk.

… en ga zo nog maar even door.

Perfectionisme is de angstige variant van kwaliteit. Niets is goed genoeg, je bent nooit klaar, er is altijd nog iets wat beter kan. Je hebt moeite om voldoening te vinden in je prestaties. En omdat je de lat voor jezelf zo hoog legt, begin je vaak niet eens. Dit kan veel druk opleveren. Perfectie is een onbereikbaar ideaal, wat je belemmert om echt te genieten van het leven en jezelf te ontplooien. Het kan zorgen voor overmatige stress, angst en een negatief zelfbeeld.

Tips om het wat minder perfect te doen

In mijn boek Villavie schrijf ik: ‘Tegen een perfectionist zeggen dat ze mag falen, is als tegen een olifant zeggen dat hij een gorilla is’. En toch is het nodig om het wat minder perfect te doen en de lat wat lager te leggen. Zo kun je voluit leven. Laat mensen om je heen genieten van wie jij bent en hoe God je gemaakt heeft.

“Gun jezelf de ruimte van het onaf zijn”, schrijft Mirjam van der Vegt in haar boek ‘Leven is leren’. “Middelmaat schept ruimte en maakt het leven haalbaar.” Probeer wat middelmatiger te zijn. Hoe doe je dat? Een paar tips.

Word bewust van je perfectionisme. Welk patroon houd jij in stand? Let op de momenten waarop je jezelf onder druk zet om perfect te zijn.

Ga proberen, niet doen. Dat leerde ik van Ben Tiggelaar. Mensen die dingen zien als een experiment, zijn uiteindelijk succesvoller. Wees niet alleen bezig met het einddoel, maar juist met het proces.

Sta jezelf toe om fouten te maken. Zie falen niet als bewijzen van je onvermogen, maar als leermomenten.

Oefen in dankbaarheid.

Probeer je innerlijke kritische gedachten te veranderen naar positieve en bemoedigende gedachten, zoals Gods beloften voor jou.

Stel dingen niet (te lang) uit. Je kunt eeuwig blijven wachten op het perfecte moment en de perfecte omstandigheden om iets te doen – maar dan gebeurt er niks. Zet kleine stapjes, ook al is iets nog niet perfect.

Praat met vrienden of familie over je perfectionisme. Het kan je helpen om alles in perspectief te zien.

Zorg goed voor jezelf. Onderneem regelmatig activiteiten waar je van ontspant en blij wordt. Zoals sporten, schilderen of schrijven – en zie dit ook als ‘uitprobeer-tijd’, wat niet per se een mooi resultaat hoeft op te leveren.

Aan de slag in het membership

Wil je voluit leven met rust en balans? Het Villavie membership kan je daarbij helpen. Ik kijk naar jouw leven als een huis. Een huis met daarin de belangrijkste gebieden van je leven: werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en delen. In het membership vinden elke maand masterclasses plaats. Zo heeft coach Geralde Schreuder een masterclass gegeven over perfectionisme. Deze kun je terugkijken als je NU member wordt.