Je roeping vinden, hoe doe je dat?

Je roeping vinden, hoe doe je dat?

Wat is Gods plan met mij? Hoe kan ik Gods stem horen, en weten wat voor roeping Hij voor me heeft bedacht? Dat zijn grote vragen. Vaak zijn we op zoek naar aanwijzingen – maar God spreekt door veel meer heen.

Aan Zijn voeten

Je roeping heeft te maken met in Gods aanwezigheid leven. Er is zoveel wat je kan bezighouden, je kunt zo’n vol hoofd hebben. De manier waarop Jezus tegen ons praat, is geen hele harde, schreeuwende manier. Hij denkt niet: ‘Ik ga er eens overheen schreeuwen, waar jij zo druk mee bent.’ Nee, het is meer: ‘Zorg maar dat jij tijd vindt om aan Mijn voeten te komen zitten, en dan praat Ik wel tegen je.’ Daar ontbreekt het vaak aan. Als je nooit de Bijbel openslaat of de tijd neemt om aan Zijn voeten te zitten en naar Hem te luisteren – ben je dan oprecht geïnteresseerd in wat God met je leven wil?

We zoeken vaak in het dagelijkse naar Gods leiding. Welke studie moet ik gaan doen, moet ik deze baan aannemen, wat moet ik met deze vriendschap of relatie? Sla de Bijbel er maar eens op na: dat zijn niet echt dingen waar God ons aanwijzingen voor geeft. In de Bijbel staat veel meer over hoe we moeten leven, hoe we ons moeten gedragen. Dat we aan de wijnstok moeten blijven als ranken, dat we dicht bij Jezus moeten leven.

Ik geloof dat als je met God wandelt, Hem betrekt bij alles wat je doet, dat Hij dan door jou heen werkt. Dan mag je geloven dat in de beslissingen die je neemt, de dingen die je doet, je mag vertrouwen op je verstand en gevoel.

Onze grotere roeping

Ik denk dat we allemaal dezelfde roeping hebben: dat onze beslissingen erop gericht zijn dat we Gods koninkrijk zichtbaar maken. Dat we Gods liefde uitstralen en uitdelen aan anderen. Dat we leven volgens Zijn principes die we in de Bijbel krijgen, en dat we wijsheid vragen om te kunnen onderscheiden wat wel en niet klopt. Want dat is zo belangrijk in deze wereld, er worden zoveel leugens verteld.

Talenten

Soms kun je het gevoel hebben dat God iets van je wil, terwijl je talenten daar niet liggen. Dat kan, dan ben je misschien een Mozes. God wilde dat Mozes een volk ging leiden, maar Mozes zei dat hij dat niet kon – en toen gaf God hem Aäron om hem te helpen. Ja, er zijn dominees die stotteren en toch de roeping voelden om dominee te worden. Of mensen die dachten dat ze iets niet konden, en toch op hun bestemming kwamen. Natuurlijk kan dat.

Kijk eens naar: wat kan ik goed, waar word ik blij van?

En toch geloof ik dat God door veel meer heen werkt. Door wie jij bent, hoe jij op je unieke manier gemaakt bent. In ieder van ons ligt iets van God, waar Hij blij van wordt. In Genesis staat dat we naar Zijn beeld zijn geschapen. Dus ik denk dat het goed is om te kijken: wat kan ik goed, waar word ik blij van, waar krijg ik energie van?

Een goede manier om dat te doen is om te kijken naar de afgelopen 10, 20 jaar en te bedenken: wat zijn 3 of 4 gebeurtenissen waar je blij van werd? Een project waaraan je hebt gewerkt en dacht: daar kon ik mijn talenten in kwijt, het werd gewaardeerd, mensen vonden het leuk, ik voelde me trots. Dat zijn indicaties om te weten: daar ligt een talent van mij, en misschien ook wel iets van mijn roeping.

Voorzichtigheid

We zoeken vaak eindeloos naar aanwijzingen, willen dat er deuren opengaan. God spreekt zeker door verlangens in jou, door wat anderen tegen je zeggen, misschien wel door profetieën. Maar het nadeel daaraan is: als het niet doorgaat, kun je heel teleurgesteld zijn. En het kan misbruikt worden. Iemand die getrouwd was, werd verliefd op iemand anders – en ze zei dat ‘God hen bij elkaar heeft gebracht’. Er schuilt gevaar in het te veel willen invullen hoe God denkt dat wij moeten leven. Het kan ervoor zorgen dat je op Gods stoel wil gaan zitten.

Heilige Geest

Het is belangrijk om de verschillende talen te zien waarin God tegen je spreekt. De Heilige Geest spreekt in je hart, maar Hij werkt ook door de taal van bijvoorbeeld profetieën of wijsheid. Hij spreekt door andere mensen heen die jou dingen vertellen, of door meditatie, beelden, gebed en Bijbelteksten. Het is bij iedereen anders, en het is goed om dat te respecteren van elkaar.

Onderschat niet wat de Heilige Geest kan doen in je leven. Hij is de verbinder tussen wat jij verlangt en wat Gods wil is. Ik denk dat we daar vaak aan voorbijlopen. In plaats van ‘een boodschappenlijstje’ te bidden, bid eens bewust om de leiding van de Heilige Geest.

Membership

Werken aan je relatie met God? Overweeg Villavie member te worden! In het membership gaan we maandelijks aan de voeten van Jezus zitten in een inspirerende online sessie. Daarnaast krijg je masterclasses die je helpen het leven met God in te richten. Kom erbij, al ruim 350 vrouwen zijn Villavie member! Hier vind je meer informatie over het membership.

Meer over dit onderwerp? Ik nam een podcastaflevering op over je roeping vinden. De Villavie podcast komt elke twee weken op donderdag uit en gaat over alle facetten die met voluit leven te maken hebben. Die kun je op alle podcastkanalen vinden. Hier vind je de link naar de aflevering op Spotify.