ZO houd je je vakantiegevoel langer vast

ZO houd je je vakantiegevoel langer vast

Het einde van het de vakantie nadert. Langzaamaan, gaan we ons klaarmaken voor een nieuw seizoen. Misschien kijk je ernaar uit en heb je weer zin in structuur en ritme of zie je er tegenop en wordt september een drukke maand voor je. Op vakantie geniet je van dat heerlijke go with the flow gevoel dat je thuis veel minder lijkt te hebben. Dat gevoel van niets moeten. Dat lege hoofd…hoe houd je je vakantiegevoel langer vast?

Om het realistisch te houden: je zult al snel weer meegezogen worden in het dagelijkse leven en je vakantiegevoel zal naar de achtergrond verschuiven. Dit is niet zo erg, zolang het je lukt om in je dagelijkse leven voldoende rust en plezier in te bouwen! Eigenlijk gaat het erom dat je nadenkt over wat je nodig hebt om dat relaxte gevoel en het wat dichterbij jezelf leven wat je in de vakantie ervaart, ook in je normale ritme te vinden.

 

Kopje koffie in de ochtend

Op vakantie nemen we vaak de tijd om rustig op te starten en om met een bak koffie in het zonnetje te zitten. Eenmaal thuis en weer in het school- en werkritme belanden we vaak weer in de ochtendrun en is er nauwelijks tijd om adem te halen. En dat terwijl een goed ochtendritueel zo belangrijk is. Het zet de toon voor de hele dag. Bedenk daarom hoe je toch dat gevoel van dat kopje koffie kunt inbedden in de ochtend: Wat eerder opstaan om tijd alleen (en met God?) te hebben? Of, als je thuiswerkt en de kinderen naar school hebt gebracht, eerst tien minuten zitten voor je aan het werk gaat?

 

Tiny habits

Gewoonten verander je door ze heel klein te maken. ‘Tiny habits’. Dus wil je graag dat vele wandelen volhouden dat je op vakantie deed? Begin dan met tien minuten per dag. Dat is makkelijk vol te houden en omdat het je makkelijk afgaat, ga je vanzelf langer wandelen. Houd het klein!

Langer je vakantiegevoel vasthouden

Plan rust in en houd je vakantiegevoel vast

Rust is zeldzaam geworden in onze drukke wereld. Daarom moet je werk maken van rust. Dat klinkt misschien een beetje gek maar is echt waar. Want als je niet bewust rust neemt, ren je maar door. En dat is nou precies wat je op vakantie niet deed. Plan je rust daarom in. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je maximaal twee avonden per week weg bent en een avond in stilte doorbrengt of met een goed boek.

Net zoveel lezen als op vakantie

Op vakantie lees je vaak veel meer en dat is goed voor je. Want wist je dat als je maar zes pagina’s per dag leest, dit al een ontspannend effect heeft? Maar hoe zorg je dat je in het dagelijks leven ook lekker veel blijft lezen? Ten eerste: kijk eens kritisch naar de series die je kijkt en het aantal abonnementen dat je hiervoor hebt? Netflix, Videoland, NPO…? Je zou ervoor kunnen kiezen dit terug te brengen tot één platform. Zo heb je minder keus en meer tijd om te lezen. In plaats daarvan kun je een abonnement op de bieb nemen. Mij stimuleert dat om meer te lezen omdat je de deadline van het terugbrengen hebt. Zorg daarnaast voor vaste leesgewoontes: Lees in bed, ‘s avonds op de bank of lekker in de tuin en leg je telefoon tijdens het lezen weg. En: kies boeken die je écht leuk vindt.

Vereenvoudig je leven

Ik ben een groot voorstander van je leven vereenvoudigen. We leven in een tijd die zoveel afleiding biedt, dat we vaak van onszelf verwijderd raken. Op vakantie voel je je weer wat dichterbij jezelf komen, omdat de afleiding wegvalt. Hoe doe je dit dan? Dit dichterbij jezelf blijven? Door eenvoud! Door de afleiding te verminderen. Dus niet eindeloos scrollen naar dat perfecte jurkje: tevreden zijn met wat je hebt. Niet continu kijken naar anderen maar je blik op God richten (dus: niet teveel scrollen op social media, meer Bijbellezen). Niet voortdurend druk zijn met contacten onderhouden maar kiezen in wie je echt wilt investeren. Je hebt nu eenmaal niet alle tijd van de wereld. Denk daarom eens na over één ding wat eenvoudiger zou kunnen in je leven.

 

vakantiegevoel vasthouden

Maak je vakantie zichtbaar

Van onze vakantie heb ik een toffe hexagon fotocollage gemaakt die aan de muur in de keuken hangt. Zodat ik elke keer weer die ontspanning voel die ik had, als reminder van een fijne vakantie. Het is ook een mooie manier om als gezin na te genieten van iets wat alleen jullie met elkaar hebben beleefd. En als je geen gezin hebt, dan is het een mooie herinnering aan wat jij gedaan hebt: jezelf een fijne vakantie gunnen! Ik heb op de terugweg ook meteen het vakantieboek gemaakt en regelmatig pakken we dit er even bij om weer na te genieten en het vakantiegevoel langer vast te houden.

Plan je volgende (mini)vakantie om het vakantiegevoel vast te houden

Ik houd ervan om af en toe een minivakantie te houden. Zo heb ik, sinds ik twee kinderen heb, met mezelf afgesproken dat ik eens per kwartaal een week vrij neem en dan dus ook vrij ben als zij op school zitten of bij de opvang zijn. Omdat ik merkte dat ik het miste: vrije tijd in mijn eentje. Als moeder is dit niet vanzelfsprekend meer, behalve de avonden en af en toe een dag in het weekend. Op die dagen ben ik soms gewoon lekker thuis, ga in mijn eentje naar de bios of boek een massage. Mijn tip? Plan binnenkort ook een dag vrij, denk op die dag terug aan je vakantie en geniet van de rust!

Sprak dit onderwerp je aan?

In de Villavie Academy kun je het Programma Je levenshuis inrichten volgen. Dit is een online cursus van drie maanden waarin je in twaalf modules leert om voluit maar met meer rust en balans te leven. Je doorloopt in dit Programma verschillende stadia die jou begeleiden naar goede gewoontes die je ook echt gaan toepassen. Al meer dan 300 vrouwen volgden dit Programma en geven aan dat hun leven veranderd is. Ze hebben stappen gezet die hen helpen om vaker voor zichzelf te kiezen en om zonder schuldgevoel in vrijheid te leven.

Op 22 september start er weer een nieuwe groep! Aanmelden kan vanaf 1 september maar mensen die op de wachtlijst staan, kunnen zich nu al aanmelden en krijgen de HOOGSTE korting die we geven. Dus meld je nog snel aan voor de wachtlijst, dit kan tot 30 augustus.