God vertrouwen, ook als het moeilijk is

God vertrouwen als het moeilijk is

God vertrouwen, ook als het moeilijk is

Het is vaak makkelijker om te geloven als het goed met je gaat, dan wanneer je iets ernstigs is overkomen. In Psalm 18 lezen we dat Gods weg volmaakt is. Kun je God vertrouwen, ook als het leven moeilijk is?

Gods volmaakte weg

Ik las Psalm 18, en dat raakte me. In vers 31 tot 33 staat: ‘Gods weg is volmaakt, het woord van de Heer is zuiver, een schild is hij voor allen die bij hem schuilen. Wie anders is God dan de Heer, wie anders een rots dan onze God? De God die mij met kracht omgordt, leidt mij op een volmaakte weg‘ (NBV).

Gods weg is volmaakt, staat hier, twee keer zelfs. Dat vind ik best een ingewikkelde. Kan ik dat geloven? Het deed me denken aan Spreuken 16 vers 9: ‘Een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt de richting die hij gaat.’ Nadat ik Psalm 18 las en ik erover nadacht, luisterde ik de Eerst dit-podcast in de auto. De aflevering van die dag ging ook over dit thema. Dat is meteen een les: vaak zijn we op zoek naar hoe God tot ons spreekt. Als je een Bijbeltekst leest, kun je daar verder op voortborduren. Vraag aan God: ‘Wat wilt U mij hiermee zeggen?’ Misschien wil Hij iets in je hart ‘bewerken’, om het even ouderwets te zeggen.

Zo geef je jouw verhaal een plek

Terug naar Psalm 18, over Gods volmaakte weg. Ik ging erover nadenken en deelde de tekst op Instagram. Een vrouw reageerde dat dit de tekst van haar opa was. Ook toen hij kanker kreeg en op zijn sterfbed lag, kon hij zeggen: ‘Dit is Gods weg.’ Hij kon in die weg lopen.

Ik vind het knap als mensen dat kunnen zeggen, ook als je ziek wordt of weet dat je gaat sterven. Ook zangeres Kinga Bán, die op 37-jarige leeftijd overleed, kon daarop vertrouwen. Ik sprak haar man Reinder voor de Niet zo perfecte podcast, een aanrader om te luisteren.

Vertrouwen voeden

Het is mooi om zo’n vraag aan jezelf te stellen. Op het moment dat het onheil in je leven zou komen – je wordt ziek, of er gebeurt iets met je kinderen, partner of familielid – wat zou dat doen met je geloof? Ik vraag God of het vertrouwen op Hem in mij mag groeien. Het is belangrijk dat je investeert in je vertrouwen op God – nu al, als het (hopelijk) goed met je gaat. Neem de test die God Abraham afnam: zou hij zover gaan dat hij zijn eigen zoon zou willen offeren?

Tips om je vertrouwen te voeden

Hierbij een paar tips die je daarbij zouden kunnen helpen.

• Lees er mooie teksten over, dat Hij degene is Die je kunt vertrouwen. Bijvoorbeeld Jeremia 17:7.

• Zoek Hem met heel je hart.

• Leer niet op je eigen inzicht te vertrouwen, betrek God bij alles in je leven. Bij de goede, maar ook bij de slechte dingen.

• God zegt: ‘Dan zal ik uiteindelijk je paden rechtmaken’ (Jesaja 40:4). Het is goed om je perspectief soms te verleggen. Hij maakt onze paden niet altijd recht zoals wij het zouden doen, maar wel op een manier die uiteindelijk naar Hem toe leiden.

• Lees Psalm 18 nog eens door, en overdenk het dan. Het is goed om de Bijbel op zo’n manier te lezen dat het in je hart landt. Laat het tot je doordringen.

Boek: Tijd met God

In mijn boek ‘Tijd met God’ geef ik inspiratie en praktische tips voor mooie geloofsmomenten. Zoals een eendaagse retraite: een hele dag (of ochtend) aan zee, in het bos, in een café of in je tuin die je in stilte met God kunt doorbrengen. Het boek kost €21,99. Lees het eerste hoofdstuk gratis!

 

 

Meer over dit onderwerp? Ik nam een podcastaflevering op over vertrouwen op God. De Villavie podcast komt elke twee weken op donderdag uit en gaat over alle facetten die met voluit leven te maken hebben. Die kun je op alle podcastkanalen vinden. Hier vind je de link naar de aflevering op Spotify.