De kamers in jouw levenshuis

De kamers in jouw levenshuis

Wat is het levenshuis? Dit model helpt je om balans in je leven te vinden. Hierop is Villavie gebaseerd. In deze blog lees je meer over het levenshuis. In het levenshuis vind je verschillende kamers: werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en delen. Regelmatig stilstaan bij de kamers en reflecteren is belangrijk en helpt je om niet geleefd te worden maar voluit te leven. Reflectie is een belangrijk onderdeel van voluit leven. In welke kamer besteed jij veel tijd? In welke kamer ben je weinig?

 

1. De kamer van werk

In de kamer van werk ben je misschien wel veel te vinden. Je hebt een baan of bent zelfstandig ondernemer. Werk voorziet je van een levensinvulling, je brengt er vaak de meeste uren van je week door, je voelt je nuttig en bent onderdeel van een team of organisatie. Dat brengt je enorm veel! Maar zorg wel dat jij de baas over je werk bent en niet andersom. Jij kunt hierin keuzes maken.

2. De kamer van relaties

In de kamer van relaties horen al jouw relaties: Vriendschappen, je eventuele partner, je ouders, je familie, je collega’s… Deze kamer is nooit ‘af’.  Dat geldt voor alle kamers maar deze specifiek want relaties onder houden kost energie. Tegelijkertijd is dit een van de belangrijkste kamers want zonder anderen zouden we een eenzaam leven hebben. Onderdeel van voluit leven is in verbinding zijn met anderen. Dus deze kamer is het waard om aandacht aan te besteden! Als je in de levensfase bent waarin je ook een gezin hebt, is het soms kiezen in deze kamer. Je kunt niet meer al je (oud-)collega’s blijven zien, je studievriendinnen en vage kennissen. Ook is het goed om na te denken over welke mensen je energie geven en welke niet.

3. De kamer van gezondheid

Gezond leven lijkt soms wel een doel op zich. Wij zijn het eerder als een middel. Het is onderdeel van voluit leven om ook goed voor jezelf te zorgen. Omdat je je lichaam van God hebt gekregen mag je er ook met zorg mee omgaan. Goede keuzes maken op het gebied van gezondheid kan ingewikkeld lijken, want je kunt altijd meer doen. Focus je daarom eens op één ding. Bijvoorbeeld op fitter worden, op je huid, op je hart… En ga daarmee aan de slag. Belangrijk is dat je focust op wat gezond is en niet op welk doel je perse wilt bereiken. En nog een belangrijke: Gezondheid gaat niet alleen over eten, beweging en gewicht maar ook over stress en dus mentale gezondheid.

4. De kamer van vrije tijd

Het is belangrijk om voor jezelf te formuleren wat vrije tijd voor jou is. Waar de een oplaadt van een gezellig feestje en veel drukte, heeft de ander het nodig om tijd alleen door te brengen. Daarnaast is vrije tijd ook handig om tijd aan je relaties te besteden en aan je gezin. Sporten vindt er vaak ook in plaats. Een goede vraag om aan jezelf te stellen in deze kamer is: Breng ik mijn vrije tijd weleens alleen door? Alleen zijn is nodig om te reflecteren, tot jezelf te komen, een goede vriendin voor jezelf te kunnen zijn.

5. De kamer van delen

Delen gaat over alles wat jij uit te delen hebt; Geld, tijd, ruimte… Deze vijfde kamer is een kamer die best ingewikkeld kan zijn. Want in de wereld waarin je leeft, bekruipt je weleens het gevoel: Doe ik wel genoeg? Als je geeft vanuit de overvloed van genade en welvaart die je is gegeven, vanuit een diepe liefde van God die je voor jou en de ander voelt, kun je geven. Dan nog is het goed daarin te begrenzen. Je kunt niet de hele wereld op je schouders nemen. Begin klein, in je buurt of in je kerk. En realiseer je dat door wie jij bent, door hoe jij je leven leeft en daarvan uitdeelt, je van betekenis bent voor heel veel mensen om je heen. Soms vragen vrouwen: valt de zorg voor mijn gezin onder delen, werk of vrije tijd? Dat is aan jou. Het antwoord op deze vraag zegt al veel over hoe je het ervaart.

In het boek Villavie lees je nog veel meer over het model je levenshuis en de verschillende kamers. In dit boek beschrijf ik het idee van je leven als een huis: je hebt niet altijd invloed op waar dat huis staat (met andere woorden: het leven is niet maakbaar, ook al doet de huidige maatschappij je anders geloven) maar je hebt wel invloed op hoe je je huis inricht. Je kunt hem hier bestellen.

Oefen met je levenshuis

Een goede oefening kan zijn om eens een week lang elke dag bij te houden hoeveel je in elke kamer bent. Dit geeft inzicht. Ben je veel meer in de kamer van werk dan je zou willen zijn? Of veel te veel aan het delen en heb je nauwelijks vrije tijd? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Villavie biedt in de online Academy diverse cursussen aan die je hierbij helpen zoals het Programma je levenshuis inrichten of Een vriendin voor jezelf zijn. Ook leuk: de levenshuisdag op 12 oktober in Wezep: een dag lang aan de slag met je levenshuis! En natuurlijk het Villavie membership, waarin je elke maand een online masterclass ontvangt en geloofsmomenten die je helpen om écht bewust te leven en niet meer geleefd te worden!

Programma Je levenshuis inrichten