9 tips om je leven te vereenvoudigen

leven vereenvoudigen

9 tips om je leven te vereenvoudigen

Onze maatschappij gaat 24/7 door. Er komt veel op ons af: keuzes, vragen, verantwoordelijkheden… Als je je continu in beslag laat nemen door van alles, leef je niet in contact met je ziel. Hierbij 9 tips om je leven te vereenvoudigen – want een opgeruimd leven betekent een opgeruimde ziel.

Eenvoudiger leven: 9 tips

1. Zet je mobiel uit

Onze telefoon maakt ons leven een stuk minder eenvoudig. Je staat voortdurend ‘aan’, je laat je leiden door impulsen van buitenaf en krijgt enorm veel prikkels door wat je ziet en leest. Daarom de tip om je mobiel eens uit te zetten op bepaalde dagen. Op zaterdag en zondag ben ik offline. Mijn zakelijke telefoon gaat uit en mijn privételefoon laat ik vaak thuis. Zo ontspan ik echt helemaal. Lees meer tips om te minderen met je telefoon.

2. Leg dingen klaar

Je kleding voor de volgende dag, de luiertas voor je kind vast inpakken ‘s avonds. Ook dit maakt je leven simpeler.

3. Investeer in kwaliteit van afspraken

Je relaties veranderen naarmate je ouder wordt. De avonden met vriendinnen worden zeldzamer of korter. Investeer daarom liever in echt goede tijd samen: probeer weer eens tijd te nemen voor een goed gesprek. Voor een fijne avond uit eten. En investeer liever in een klein groepje mensen waarmee je kwalitatief contact hebt dan in een grote groep mensen waarmee je vluchtig contact hebt.

4. Ga niet voor je vermaak shoppen

Uit verveling even de HEMA inlopen of naar een kringloopwinkel. Het is leuk vermaak maar negen van de tien keer kom je met te veel thuis. En te veel spullen vereenvoudigt je leven niet. Het geeft ruis. Kies daarom liever voor een hobby die je op je vrije dag kunt uitvoeren of ga koffiedrinken bij iemand die er blij van wordt, daar word jij ook weer blij van.

5. Maak een receptenboekje

Ik hoor vrouwen af en toe klagen over dat ze niet weten wat ze moeten eten. Maak daarvoor een (digitaal) receptenboekje met vijf of tien recepten die gezond en lekker zijn en die je zo op tafel hebt. Als je geen inspiratie hebt, pak je dat erbij.

6. Verkijk je niet op anderen

Mensen denken van mij dat ik altijd druk ben. Dit valt best mee. Maar omdat ik vooral Instagram op mijn werkdagen, zie je me altijd bezig. Ook doe ik wel echt veel maar werk ik snel en efficiënt en besteed ik uit. Wat ik maar wil zeggen is: verkijk je niet op anderen. Je weet niet echt hoe zij alles aanpakken of hoe moe ze in het weekend zijn. Kijk alleen naar jezelf.

7. Sluit jezelf af

Zo af en toe hebben wij als gezin een pyjamadag. Een zondag waarop we niets doen, alleen maar met elkaar zijn, spelletjes doen of series kijken. Telefoons uit. Misschien nog een boswandeling. Van deze dagen laad ik het beste op. Ook al word ik ook dolblij van een huis vol gezelligheid, deze dagen moeten er ook tussen zitten.

8. Zeg nooit meteen ja

Maar zeg altijd eerst: ik denk er even over na.

9. Gebruik kratjes

Ik heb in mijn huis overal kratjes voor: een kratje voor kleine spullen die mee naar boven moeten. Een kratje voor mijn nagellak. Een kratje voor mijn bijbelstudiespullen. Zo hoef ik niet elke keer alles bij elkaar te zoeken.

Gratis mini-cursus: Vereenvoudig je leven

Met de gratis mini-cursus ‘Vereenvoudig je leven’ wil ik je helpen om te luisteren naar je hart. Je leert bij jezelf stil te staan en na te denken over wat je wil, hoe je vaker nee kunt zeggen zonder je schuldig te voelen en hoe je momenten creëert waarin je even niks hoeft. Zo kom je erachter wat je écht belangrijk vindt, en wat God belangrijk vindt voor jou.