6x Zo bewaar je je rust in dit nieuwe seizoen

rust in het nieuwe seizoen

6x Zo bewaar je je rust in dit nieuwe seizoen

Na een vakantieperiode waarin niet veel hoeft, gaat in september het normale leven weer van start. Werk, school, kinderen wegbrengen, familiefeestjes, vergaderingen… Je agenda is snel gevuld en voor je het weet is het Kerst. Die heerlijke rust die je afgelopen tijd hebt ervaren, wil je graag vasthouden. Maar hoe doe je dat?! Hierbij een paar tips om je hoofd koel te houden in dit nieuwe seizoen.

1. Creëer een fijne ochtendroutine

Zorg dat de dag niet meteen met stress en haast wordt gevuld, maar met rust en ruimte. Ga iets eerder uit bed en start de dag met God – het liefst voordat je je telefoon erbij pakt. In deze blog neemt Eline je mee in haar ochtendroutine. Bedenk wat je fijn vond op vakantie, en integreer dat in je dagelijks leven. Maakte je vaak een ochtendwandeling? Bedenk dan hoe je dit ook kunt doen terwijl je weer thuis bent. Of vond je zwemmen zo heerlijk? Kijk of je eens per week baantjes kunt trekken. Het hoeft niet meteen groot en vaak, begin klein. Zo houd je veranderingen beter vol!

2. Maak een weekplanning

Veel mensen worden somber in de loop van de zondag, omdat ze opzien tegen de werkweek. Een manier om deze ‘zondagavondblues’ te tackelen, is om van tevoren goed in te plannen wat je gaat doen. Stel prioriteiten en zet vooral ook kruisen in de agenda voor tijd alleen. Zo houd je zelf de regie en word je minder geleefd. Ben je op zondag liever niet hiermee bezig, kies dan een ander moment – bijvoorbeeld aan het eind van de werkweek. (Tip: de Voluit Leven Planner!

3. Wandel elke dag

Wandelen is op heel veel manieren goed voor je. Uit nieuw onderzoek blijkt dat bij 5000 stappen op een dag het risico wordt verlaagd om vroegtijdig te overlijden door hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Ook wordt in de natuur zijn gelinkt aan veel andere voordelen, zoals een betere focus, een lager stresslevel en een beter humeur. Goed idee dus om elke dag even een ommetje te maken, bijvoorbeeld in de lunchpauze en/of na het avondeten. 

4. Houd een shopstop

De zomer is amper voorbij en je ziet alweer geweldige nieuwe herfstcollecties voorbijkomen. Nieuwsbrieven met niet te missen aanbiedingen, Black Friday in het vooruitzicht… Verleidelijk om een nieuwe garderobe aan te schaffen, maar tegelijk maakt het onrustig. Want je bent nooit uitgekocht, er is altijd weer iets nieuws en leukers om te kopen. Bovendien maakt ons buitensporige koopgedrag de wereld stuk. De rust die je deze zomer misschien weer hebt teruggevonden kun je behouden door niet weer mee te gaan in de ratrace van consumeren. Houd de shopapps van je telefoon en besteed je vrije tijd aan dingen die goed zijn voor je brein en ziel. 

Probeer dit nieuwe seizoen eens een shopstop te houden, van een paar weken of maanden. Zo oefen je om te leven van genoeg. Met een groep Villavie members houden we in september een shopstop, en geven we elkaar tips om het vol te houden. Check hier het membership

5. Ga offline

Social media is vaak leuk en inspirerend, maar het rooft ook je tijd en aandacht. Je wordt verleid om nieuwe aankopen te doen (dat vestje dat die influencer draagt moet ik ook hebben!) en/of kan je onzeker maken: had jij maar zulke brave kinderen/zo’n leuke vakantie/zo’n leuk leven. Het is goed om af en toe afstand te nemen van sociale media, en die extra tijd te vullen met dingen waar je blij van wordt. Je ontvangt zo ook minder prikkels en houd je hoofd echt rustiger. Spreek met jezelf eenvoudige regels af, zoals: op zondag offline of pas na 12 uur op instagram. Maak het haalbaar en gebruik handige apps hiervoor. 

6. Maak je vakantiefoto’s zichtbaar

In je campingstoel een boek lezen, zwemmen in zee, uitgebreid tafelen met die krekels op de achtergrond, slenteren door oude stadjes: wat was de vakantie heerlijk. Als het nieuwe seizoen begint kunnen die fijne herinneringen snel op de achtergrond raken. Daarom de tip om je vakantiefoto’s zichtbaar te maken, zodat je lekker kunt nagenieten. Maak er bijvoorbeeld een leuke IXXI van en hang ‘m op in de keuken, print polaroids uit bij de Hema of maak snel je vakantieboek. Hierbij nog meer tips om dat vakantiegevoel extra lang vast te houden.


  • Event – Levenshuisdag op 12 oktober om te onderzoeken waar je staat en waar je naartoe wilt. Een dag voor jezelf om in de watten gelegd te worden!
  • Boek ­– Het dagboek Hartsrust voor een dagelijks rustmoment.
  • App – Fijne app om je te helpen de rust te bewaren: Hope Mindfulness and Prayer (Apple Store – Google Play).