5 tips om productief te zijn

5 tips om productief te zijn

Er zijn heel veel boeken volgeschreven over productief werken en dat is niet zo gek want op veel opleidingen mist dit stuk. Leren werken, hoe ga je om met werkdruk, met een baas, met plannen? Dat leren we niet op opleidingen. Een heel goed boek op dit gebied vind ik Grip, van Rick Pastoor. Ook omdat hij veel aandacht besteedt aan reflecteren en focussen. Als je dus één ding doet deze maand, lees dit boek. Verder help ik je in deze blog met tips om productief te zijn. 

 

1. Bepaal je focusuren

Wanneer ben jij op je scherpst? In de vroege ochtend of juist laat op de avond? Gebruik die uren dan goed en pas je ritme aan op jouw voorkeur. Misschien kun je niet zo vroeg beginnen als je wilt, maar zorg er dan voor dat je de kostbare uren in de ochtend niet besteed aan prikkels van anderen. Focus je eerst op je eigen taken.

2. Een aparte werktelefoon

Voor mij werkt het heel goed om twee telefoons te hebben: Een privé- en een zakelijke. Op de zakelijke telefoon heb ik ook Whatsapp Business, waarop ik een autoreply heb voor de dagen dat ik niet werk. Ook heb ik alleen op deze telefoon Instagram, dus niet op mijn privétoestel. Op mijn vrije dagen zet ik deze telefoon uit en leg hem weg. Zo ben ik echt beschikbaar als ik werk maar ook echt vrij als ik vrij ben.

3. Neem tijd om te plannen

Wat is voor jou een handig planmoment? Voor mij is dat aan het einde van mijn werkweek, op donderdag. Dan zet ik mijn to do’s voor de komende week in mijn planner, reflecteer op afgelopen week en neem dat weer mee naar volgend week. Plan zo’n moment wekelijks in. 

4. Beperk wat er op je afkomt

Pak je telefoon pas als je je ontbijt op hebt, je stille tijd hebt gehouden en een uur of meer hebt gewerkt. Als je namelijk al begonnen bent met scrollen, heb je je laten vullen door de levens van anderen. Dit geldt ook voor je mail: Check die pas nadat je eerst zelf je belangrijkste taken hebt gedaan. Zo voorkom je dat je andermans taken eerst doet.

5. Pomodorotechniek

Het is al een oudje maar nog steeds erg bruikbaar: Focussen is moeilijk in deze tijd van multitasken. Met de pomodoro techniek werk je 25 minuten onafgebroken aan een taak, waarna je 5 minuten pauze neemt en alles mag doen wat je wilt. En daarna weer. Niet multitasken zorgt voor betere kwaliteit van wat je aflevert.

 

Bestel jouw planner!

Vond je deze tips fijn?

In de Voluit Leven Planner vind je nog veel meer manieren om beter te plannen en krijg je elke week tips om productief te zijn. Je kunt hem hier bestellen: