Dit zijn de 12 levenslessen van Villavie

Villavie

Dit zijn de 12 levenslessen van Villavie

In het boek Villavie deelt Eline Hoogenboom 12 levenslessen om voluit te leven. Het leven is niet volmaakt en ook niet maakbaar, maar als je keuzes maakt kun je écht voluit leven. Want het leven is ongelooflijk mooi en het waard geleefd te worden.

Levenslessen uit het boek ‘Villavie’

1. Door vrucht te dragen vind je vreugde

Er is zoveel meer dan geluk of ongeluk. Het gaat erom dat we leren vrucht dragen en daarmee Gods grootheid laten zien. Als je je gaat focussen op vrucht dragen, op wat God van je vraagt, op je rol in de maatschappij of hoe je de ander kunt dienen, ben je veel minder bezig met je eigen geluk, maar ga je zien wat het je brengt als je zo leeft.

2. Je bent heel in je gebrokenheid

God ziet je hart, Hij ziet wat kapot is of waar het pijn doet. En Hij wil je heelheid geven. Het volmaakte vinden we hier op aarde niet, maar we mogen wel zien hoe littekens genezen. Je mag uitkijken naar wat komt. God heeft zoveel moois voor je in petto, een prachtige wereld waarin geen pijn, geen misbruik, geen geweld en geen ontrouw meer is. Jouw leven is het waard om geleefd te worden.

3. In Gods aanwezigheid vind je je bestemming

God wil in jouw leven aanwezig zijn, maar Hij overlaadt ons niet continu met aanwijzingen en bevestigingen over welke kant we op moeten. Gods plan met jou is dat je hier en nu bent, en dat je leeft tot eer van Hem. Als je leeft in Gods aanwezigheid en aan Hem blijft vastgekluisterd, leer je Hem steeds beter kennen en groeit Zijn rol in jouw binnenwereld.

4. Dankbaarheid maakt gelukkig

Als je dankbaarheid oefent, zul je gaan zien dat je veel meer op God kunt vertrouwen. Hij zorgt in grote en kleine dingen voor je.

tijd met God

5. Vind die veilige plek in jezelf

Onze wereld kan behoorlijk overweldigend zijn. Het is dan zo belangrijk om een plek in jezelf te vinden waar God en jij elkaar ontmoeten, waar je met Hem afstemt wat echt belangrijk is. Op die plek heb je niet de bevestiging van anderen nodig, hoef je je niet anders te gedragen, daar ben jij genoeg. En daar kun je je laten vullen met Zijn liefde.

6. Stilstand is vooruitgang

Het is zo belangrijk om tijd te nemen om eropuit te gaan in je eentje. Als je stil bent, kun je nadenken over je levenshuis en ontdekken wat jij belangrijk vindt. Door goed voor jezelf te zorgen en goed inzicht te hebben in je eigen behoeften, zorg je uiteindelijk ook voor je naasten en je relatie.

7. Spring zo nu en dan in zee

Vrijheid is een belangrijk onderdeel van voluit leven. Simpele kleine dingen helpen om je vrij te voelen, zoals af en toe iets doen wat je spannend vindt of in een ijskoude zee springen. Zo voel je dat je leeft!

8. Ontwikkel je (veer)kracht

Je hebt meer (veer)kracht dan je denkt. En het mooie is: je hoeft het niet (alleen) uit jezelf te halen. Jouw kracht is niet jouw eigen kracht, niet self made. Jij put kracht uit je zwakheid (2 Korintiërs 12:10). Christus is het die je kracht schenkt. Durf jouw plek in het Koninkrijk in te nemen!

9. Een eenvoudig leven is een simpel leven

In ons drukke leven is begrenzing geboden, anders gaan we kopje onder. Daarom is het belangrijk om te vereenvoudigen en keuzes te maken. Als is het maar in hoe vaak je je e-mail checkt.

10. Je hebt verbondenheid met anderen nodig

We zijn relationele mensen die niet zonder anderen kunnen. Leven met de ander zorgt ervoor dat je je gezien en gekend voelt, en dat is de basis waar elk mens behoefte aan heeft. Echte verbondenheid vind je door je te geven aan anderen, je gebrokenheid te delen.

11. Alles begint met een keuze

Alles wat je onderneemt, begint met een keuze. De bal ligt bij jou! Keuzes maken begint met kleine stappen. Als je iets wil in je leven, moet je het herhalen en er een gewoonte van maken. Iets toepassen op een vaste tijd en plaats, zodat het in je levensritme past.

12. Eén stapje is beter dan geen stap

Iets mag falen, niet alles hoeft succesvol te zijn. En het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook (juist) om het proces ernaartoe. Daar leer je namelijk ongelooflijk veel van. Heb je al langere tijd een verlangen in je? Begin met één klein stapje. Je mag echt groot dromen. Er is zoveel mogelijk en je hebt zoveel in huis! Laat je leiden door God, door mensen die op je pad komen en door je eigen creativiteit. En begin dan gewoon met dat eerste kleine stapje.

Verder lezen en weten hoe je deze lessen toepast?

Boek: Villavie

Het boek Villavie is een gids voor het leven, die je helpt om duidelijke keuzes te maken en zo een zinvol leven te leiden. Je kunt hem hier bestellen.

Villavie: 12 lessen om het leven voluit te leven